top of page

„ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА СЪРЦЕТО“ В МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР

Елица Павлович


Пиесата на Бет Хенли „Престъпления на сърцето“ разказва за американския юг в средата на миналия век, има награда Пулицър, а в едноименния филм, номиниран за Оскар, играят Джесика Ланг, Сам Шепърд, Даян Кийтън и Сиси Спейсък. С други думи залогът е доста висок и някак си очакванията са, че подобна класика с претенции по-скоро има мястото си на голямата сцена на Народния театър, с някакви звезди в главните роли.


Очарователна и приятна изненада е как режисьорът Стоян Радев е успял да оразмери тази толкова човешка история за сцената на Младежкия театър, да събере прекрасни актриси и да изгради между тях интензивни сценични взаимоотношения, които покриват много голям емоционален регистър и според мен обогатяват текста с неочаквано симпатични детайли.


Действието на „Престъпления на сърцето“ се развива преди повече от половин век, но декорите и костюмите на сцената са по-неутрални времево и хвърлят мост почти до наши дни. Мег, Лени и Бейб са три сестри, отгледани от дядо си и одумвани от познати и непознати след като майка им се обесва (заедно с котката), а баща им напуска семейството. Мег се спасява с бягство в Холивуд, където не постига кой знае какъв успех, Бейб се омъжва за богат адвокат, а Лени остава у дома да се грижи за дядо си. Когато Бейб прострелва богатия си съпруг и се предава на полицията, трите сестри се събират у дома, за да решат как да се измъкнат от поредната семейна криза.


Динамична и емоционална, пиесата е много щедра на остроумия и интересни обрати. Все пак определено не е комедия и се изненадах, че на родна сцена съществува и постановка по същия текст с призив „Елате да се посмеем!“.


Постановката на Младежкия театър залага на млади актриси, които придават на героините си очарование, без да ги правят сладникави или прекалено симпатични. Ярослава Павлова, Рая Пеева и Мила Люцканова са в ролите на Лени, Мег и Бейб. Те са музикални, пластични, изразителни и правят тази малко далечна за съвременния зрител история много истинска и трогателна. Амплитудите на чувствата им са съвсем автентични, защото при подобни обстоятелства има някакъв абсурдно комичен елемент и той е добре показан, но определено няма нищо чак толкова смешно. Близостта на трите сестри, усилията им да дадат най-доброто от себе си, дори ако то не е много, всичко това придава на пиесата топлота и чар. Струва ми се, че на фона на толкова претенциозно изкуство наоколо, умението да придадеш човешки мащаби на наистина голямото е забележително постижение.


„Престъпления на сърцето“ е премиерно заглавие в афиша на театъра, но има още едно представление през юли. Чудесен избор за смаляване на мащаба на безумните политически драми наоколо до размера на една семейна история и три сестри – вечната класика.

Recent Posts

See All
bottom of page