top of page

ПРОВЕРЕНО ПРЕКРАСНИ – ИЗЛОЖБИТЕ В ЕВРОПА ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

Елица Павлович



Списъците с предстоящи изложби в Европа винаги предизвикват у нас с Елена копнеж и нетърпение – първото защото ни се иска да ги видим всичките, а второто защото всяка година успяваме да видим поне няколко. През настоящата година отново имаме много за мечтаене, но всъщност се оказа, че в други конфигурации, на други места, вече съм виждала част от художниците, творбите или дори изложбите, така че мога да ги препоръчам с чиста съвест.


„Климт. Вдъхновен от Ван Гог, Роден, Матис…“

Белведере, Виена, 3 февруари – 29 май 2023 година


Изложбата е продукт на съвместен проект между музея на Ван Гог в Амстердам и Белведере във Виена, започнал още през 2015 година. Изложбата ще е в долната част на Белведере, където туристите са по принцип по-малко, а напразно – там изложбите са винаги страхотни, както без съмнение ще е и тази, в която освен творби на Климт и Ван Гог са включени и произведения на по-малко известни художници, повлияни от тях.


„Действие, жест, боя: Жените и абстракционизма 1940 – 1970“

Whitechapel Gallery, Лондон, 9 февруари – 7 май 2023


Сто и петдесет картини от осемдесет художнички ще докажат, че женската фантазия и талант са важни за абстрактния импресионизъм не по-малко, отколкото са били важни мъжете. В някои случаи – мъжете им – в изложбата са включени творби на Лий Краснер (съпругата на Джаксън Полък), Илейн де Кунинг, както и на Хелън Франкенталер и Джоан Мичел. Освен тези все пак известни, а в последните години вече популярни и достатъчно показвани художнички, на изложбата ще има и картини на художнички от Корея, Мозамбик, Украйна, Аржентина, Иран. Понеже самото понятие за „движението“ или „жестът“, с който се рисува абстрактна живопис, е свързано смислово с мъжа-художник, тук може да се види женският жест – еднакво мощен.

"Вермеер"

Rijksmuseum, Амстердам, 10 февруари-4 юни 2023

Тази изложба няма обявено друго име извън фамилията на художника. Не е и нужно – подобни събития са от порядъка на „един път в живота“. Самият Рийксмузеум притежава четири картини на Вермеер, но на изложбата ще има цели двадесет и осем, като например трите картини от „Фрик кълекшън“ в Ню Йорк не са напускали града от един век насам. Тъжно, но най-голямата грижа на организаторите е дали активистите в защита на климата ще благоволят да пропуснат това събитие.

„Сара Бернар“

Пти Пале, Париж, 14 април – 27 август

Сара Бернар е актриса, но фактът, че не е забравена до днес – точно век след смъртта си – доказва, че влиянието й върху времето и съвременниците се простира далеч извън сцената. Изложбата за нея ще представи както сценичните й образи – чрез прочутите плакати, костюми и картини, така и личния й живот чрез снимки, лични вещи и дори нейните собствени картини.

„Яй Кусама: Ти, Аз и Балоните“

Factory International, Манчестър, 29 юни – 28 август

Тази изложба на Кусама е двойно забележителна. От една страна това е нова изложба на художничката, която е на 93 години, а нейните инсталации са всепоглъщащи преживявания, незабравими и максимално инстаграмъбъл. От друга - самото място е чисто ново, като това е най-голямото пространство за изкуство в Обединеното кралство, открито след Тейт модърн през 2000 година. Кусама ще го напълни цялото с огромни надуваеми предмети. Подозирам, че билетите ще свършат за минути, като за концерт – с нейните изложби винаги е така.


„Мане/Дега“

Musée d’Orsay, Париж, 28 март – 23 юли 2023


След тези две имена няма нужда от реклама, изложбата ще покаже както приликите, така и разликите между тях – творчески и лични.

„Гъртруд Стайн и Пикасо: Изобретяването на езика“

Помпиду, Париж, 13 септември – 28 януари 2024

Тази година се навършват 50 години от смъртта на Пикасо. Испания и Франция ще отбележат това с безброй изложби и събития, за които трябва да се пише отделно. В Париж тази изложба звучи като да е сред най-любопитните по повода. Идеята зад нея е, че и двамата са били чужденци в Париж и са намерили начин да направят града свой.

„Течение: Изложба за менструацията“

Музей на европейската култура, Берлин, 6 октомври – 6 октомври 2024

Подобна изложба може да се случи само в Берлин. Убедена съм от сега, че ще видя цели класове с деца доведени на нея. В случая не съм виждала и не предполагам нищо за експонатите, които ще включват изкуство, музика, филми и инсталации, но съм жена и ще отида.


„Сецесион – Климт, Щук, Либерман“

Старата национална галерия, Берлин, 23 юни – 22 октомври 2023


Трима родоначалници на движение в изкуството, наречено Сецесион – Густав Климт във Виена, Франц фон Щук в Мюнхен и Макс Либерман в Берлин. Изложбата ще включва над 200 произведения – техни и на други художници. След трансформацията на пространството в старата галерия, гостуващите изложби там са на доста голяма площ и задължително са прекрасно разказани.


„The Rossettis“

Тейт Бритън, Лондон, 6 април – 24 септември 2023


Заглавието е специфично, защото освен 90 картини на Данте Габриел Росети – гарантирано меланхолично-прекрасни –изложбата ще включва и картините на неговата муза, а в последствие и жена - Елизабет Сидал (тя е онази Офелия на Миле, във водата). Насърчавана и спонсорирана не от друг, а от Джон Ръскин, тя започва да рисува в последното десетилетие на живота си и оставя 30 картини, всички те ще бъдат показани. Името на изложбата – нещо като „Росетиеви“.


„Грозната херцогиня: Красота и сатира през Ренесанса“

Hayward Gallery, Лондон, 22 февруари – 7 май 2023


Картината с грозната херцогиня е една от любимите ми в Националната галерия и винаги минавам да я видя, независимо колко малко време имам в този огромен музей. В нея има нещо толкова тъжно и вярно за нашия свят, отчаяно робуващ на красотата и младостта. Тази изложба обещава да разнищи много подробно този въпрос – както за онази епоха, така и за нашата.


„След импресионизма: Създаването на модерното изкуство“

Роял академи, Лондон, 17 март – 18 юни 2023


Кратък период за толкова важна и голяма изложба. Започвайки с творби на Сезан, Ван Гог, Гоген и Роден, обхващаща експресионисти, кубисти и абстракционисти, тази ретроспектива има амбицията да покаже всичко онова, което се нарича красиво след Моне.


Хилма аф Клинт и Пит Мондриан

Тейт модърн, Лондон, 20 април – 3 септември 2023


Мондриан е чуден, няма спор. Но Хилма е магия и само заради нея тази изложба е задължителна. Тази удивителна шведка учи математика, започва да рисува повлияна от Мунк, запознава се с Рудолф Щайнер, който става главно нейно духовно вдъхновение и оставя 1 200 картини без никога да е излагала нищо и с условие всичко да се пази затворено 20 години след смъртта й. На мен тя много ми прилича на любимия Кандински, но е още по-мащабна. Вълшебна е!


„Улавяйки мига“

Тейт модърн, Лондон, 15 юни – 28 януари 2024


Да улови мига завинаги може само изкуството и понякога това му се получава особено добре. Тази изложба ще го докаже със сигурност, представяйки творби на Герард Рихтер, Лушън Фройд, Франсис Бейкън, Хироши Сигимото, Джеф Уол и други.


DIVA

„Виктория и Албърт“, Лондон, 24 юни – 7 април 2024


От сега съм убедена, че това ще е една от онези невероятни изложби на „Виктория и Албърт“, които могат да се сравнят с тези в Института по костюмите на Метрополитън. „Дива“ ще разгледа феноменът, възникнал в операта през викторианската епоха, след това през театъра, музиката и киното. Няма спор, че само този музей има точните експонати – дрехи, снимки, предмети, с които да разкаже всичко за истинската DIVA.


„Габриел Шанел: Моден манифест“

„Виктория и Албърт“, Лондон, 16 септември – 25 февруари


Най-хубавото накрая, поне за мен. Това ще е първата изложба, посветена на Коко Шанел в Обединеното кралство, като ще включва 180 експоната, които никога не са показвани заедно. Те ще обхванат цялата й кариера – от първите шапки, създадени в бутика й през 1910 година, до костюмите от последното й шоу през 1971. Много важна изложба, която се надявам не само да покаже, но и докаже, че революцията на Коко, помогнала на жените да се обличат леко, удобно и практично не е отменила това жената да е и елегантна, цветна и различна.


bottom of page