top of page

„ПРОРОЧИЦАТА И ИДИОТЪТ“ НА ЮНАС ЮНАСОН

Елица Павлович


Шведът Юнасон е най-известният създател на комикси за супергерои в Европа. Предполагам, че това може да се твърди с доста голяма валидност, защото книгите му имат огромни тиражи, а героите му са напълно като супергероите – притежават специални сили и им се случват напълно невъзможни неща. Що се отнася до комикса, той е не в картинки, а в думи, но от това не става по-малко цветен или забавен.


Юнас Юнасон е от авторите на една книга. Формулата на „Стогодишният старец“ е безотказна и може да бъде мултиплицирана до безкрай, но никога няма да е чак толкова забавна – още помня как съм се смяла с глас на приключенията му преди десетина години. След това книгите на Юнасон са повече или по-малко подобни, не толкова че да са шедьовър, но пък достатъчно да се четат леко и с удоволствие, а това е нещо, което не може да се каже за много книги.


Пророчицата в последната му книга се казва Петра и е учителка по физика, а идиотът е глупавият Юхан, който разбира се е гениален в нещо и това в случая е готвенето. Третият герой е инфлуенсърката Агнес, която е на 75 години и целият й профил в инстаграм е фейк. Тя е и най-автентичният и забавен герой в книгата. Приключенията на тримата пътешественици не са важни, с кемпера си те обикалят половината свят, запознават се със самия Барак Обама и накрая побеждава доброто, защото това е комикс все пак.


Първата една трета на книгата е много симпатична, после темпото някак се забавя или читателят прекалено свиква със случващото се, но във всеки случай историята се чете лесно и бързо, забавна е и предизвиква усмивки достатъчно често, за да е отлична алтернатива на света навън.

bottom of page