top of page

САНДРО БОТИЧЕЛИ И МАДОНАТА СЪС СЪРЦЕ ОТ НАР

Елица Павлович



Нарът е вълшебен плод – лично аз вярвам в това с цялото си сърце. И като стана въпрос – нарът досущ прилича на сърце. Картината, която събира в себе си магията на нара с форма на сърце, е на Сандро Ботичели и се казва „Мадоната с нара“.


Нарът е един от първите плодове, култивирани от човечеството преди около пет хиляди години и от най-древни времена е символ на богатство, плодовитост и късмет. Нарове са открити в египетските пирамиди, образът му е отпечатан върху монети, малки керамични нарове са се носели като амулети. Всички цивилизации и континенти го познават и почитат. Зороастрийските ритуали включват нарове, в будизма нарът е един от трите свещени плода, наровете са важни за евреите и се един от най-важните плодове в юдаизма, споменават се в корана, с препоръка от пророка да се ядат по-често, съществуват вековни спорове, че в библията плодът, заради който Адам и Ева са изгонени от рая не е ябълка, а е нар. Всичко това обяснява защо в прекрасната картина на Сандро Ботичели „Мадоната с нара“, намираща се в галерията „Уфици“, вниманието е насочено неизменно не към Девата, нито към сина й, нито пък към заобикалящите ги ангели, а основно към нара в ръката на Мадоната, неговата символика и смисъл.


Ботичели рисува тази картина около 1487 година, когато е вече утвърден и популярен художник със собствено ателие. Векове наред картината се разпознава като творба от ателието му, но не и негова авторска. Едва през настоящия век технологиите позволяват да се идентифицира със сигурност стила на Ботичели, рисунъка и начина му на работа.


Картината е нарисувана в кръгла форма, наречена тондо и има много симетричен сюжет. В центъра е дева Мария с младенеца, а от двете й страни има по три ангела. Те държат в ръце символите на девата – лилии и гирлянди от рози. Девата и младенеца държат в едната си ръка нар. Именно той е най-странният и обсъждан обект на картината. Самият сюжет няма нужда от обяснение, върху тъжните лица на майката и детето е изписано предчувствие за онова, което следва. Цветовете на картината са използвани така, че да поставят акцента върху двете фигури на преден план.


Нарът на картината има множество интерпретации, защото както е ясно вековете са натоварили този интересен плод с какви ли не символични значения. Най-интересната теория е тази, че в ръката си Мария и младенеца държат сърце. Известно е, че Ренесансът е период на разцвет на реализма в живописта и за тази цел художниците често присъстват или дори участват в аутопсии. За Ботичели няма намерени подобни документи, но това не означава, че той не е бил напълно наясно с анатомията на човека. Нарът-сърце го доказва. Самият плод е символ на пълнотата на страданието на Христос и неговото възкресение. В християнството нарът символизира божественият преход от смъртта към живота, който се ражда от множеството семена на нара. Червената вътрешност на нара на картината напомня за кръвта на Христос, пролята за спасението на човечеството. Обелената част обаче не е случайно избрана – тя всъщност представлява доста точно копие на човешко сърце. Вътре в разрязания нар се виждат камерите на сърцето, несиметрични, както са и в действителност, виждат се вътрешните мембрани и разделението на камерите на сърцето. Дори короната на плода е разделена на две и прилича на сърдечна артерия. Освен това мадоната държи плода пред лявата част на гърдите си, където е сърцето.



Втората хипотеза за нара е свързана с дева Мария. Всички символи на плода се прехвърлят върху божията майка, една от най-важните фигури в християнството. Освен другото, Мария носи в себе си кураж, любов и вяра – и ги носи именно в сърцето си.


Съществуват доста копия на картината, повечето от които са правени през Ренесанса, когато това е обичайният начин за пренасяне на изкуство от една колекция към друга. Не е ясно дали художниците са били наясно, че рисуват в ръката на светото семейство не просто един магически плод, но и едно сърце, от което вярата се ражда отново и отново.

bottom of page