top of page

СЕЛЕНА ГОМЕС: УМЪТ МИ И АЗ

Елена Миланова

Документалният филм Selena Gomez: My Mind & Me отвежда зрителите на шестгодишно пътешествие в живота на Селена Гомес и проследява борбите й с психичното й здраве, автоимунно заболяване (лупус), предизвикателстваата да бъдеш мега звезда с 355 милиона последователи в Инстаграм и желанието й да бъде и да даде нещо повече от себе си на света.

Филмът не рекламира никакъв продукт – нито козметичен, нито музикален, а е глас зад кадър, в който Селена споделя „най-тъмните си тайни“ на фона на откъси от дневника й, докато камерата проследява ежедневие, на което не мога да кажа, че заблазявам.

My Mind & Me изобразява суровата реалност и натиска да бъдеш толкова добре известно име в развлекателната индустрия, всеки детайл от живота ти да е раздухан и по-често да те възприемат като продукт, отколкото като жив човек. Но освен очакваните от такъв филм сцени на папараци и крайно изтощение, има нещо, което си заслужава 98% рейтинг и максимални оценки от критиката, и това са темите, валидни за всички – психичното здраве и търсенето на мир. Като жена от предишното поколение съм възпитана, че „да се стегна“ е всичко, което трябва да направя, за да преодолявам и най-дълбоки кризи, и че на 18 трябва да съм взела всички решения за това как ще протече „реализацията“ ми. Сега обаче се възхищавам на това как по-младите обръщат фокуса към себе си, особено в следствие от пандемията, и искам да науча повече за това от тях. My Mind & Me дава именно някои отговори как се преминава през лечебния процес да се обичаш повече и да бъдеш себе си. За да го започне, Селена се връща в родния си град в Тексас и се заобикаля със семейство и приятели. Посещава родната й къща, училището, среща се с хора, които са „стъпили на земята“, за да не позволи тази част от нея да се изпълзне. Това й дава сила и мотивация да стартира следващ етап, намирането на смисъл и отвъд шоубизнеса.


Режисьорът Алек Кашишян ефективно улавя всички аспекти от живота й, за да даде безпристрастна представа за това коя е тя под повърхността и колко опустошителни могат да са хроничните заболявания и психичното здраве за хората и тези около тях. Всяка минута от My Mind & Me се чувства уязвима и истинска, без добавена захар. Това е разказ за емоционално пътуване и освобождаване от бреме. История, от която всеки може да научи нещо за собствения си живот и именно това я прави толкова ценна и различна от другите документални разкази за мега звезди.





bottom of page