top of page

СКАНДАЛ НА БРЕГА НА МОСКВА РЕКА

Елица Павлович



Наречена „Голяма глина №4“, създадена от Урс Фишер – един от най-известните съвременни художници – и пристигаща право от Флоренция, творбата на снимката е най-големият културен скандал в Москва в момента и засега не изглежда страстите около нея да утихват. Дори бегъл поглед към руските медии или социалните мрежи на руските знаменитости веднага показва за каква поляризация става дума и какви крайни призиви към властите, кураторите и собствениците се отправят в защита на правото на гражданите на „красота“ и против скулптурата, наричана най-често с по-неприличната дума за екскремент.


Мястото

„Голяма глина №4“ се намира пред най-новото място за изкуство в Москва, реконструирана от Ренцо Пиано газова електроцентрала, която ще приюти колекцията на фонда V-A-C на Леонид Михелсон, смятан за най-богатия човек в Русия. Очакванията към „ГЕС-2“, както е официалното име на обекта, са доста високи. Това е първият обект на Ренцо Пиано в Русия, макар че покани към него са отправяни нееднократно. Резултатът от реконструкцията е впечатляващ – според някои мнения това е най-красивата галерия в Москва. Всъщност пространството отпред, където в момента е разположена скулптурата, също е собственост на галерията и на платформата непрекъснато ще има произведения на съвременното изкуство, като това е само първото от тях.



Художникът

Урс Фишер е голямо име в съвременното изкуство, като лично аз го свързвам най-вече с творбите му, които горят като свещи. Фишер има много такива инсталации, восъчни скулптури, които представляват различни статуи и той ги запалва при откриването на изложбата и те горят седмици наред. Едно от най-монументалните му произведения от този род е „Отвличането на Сабините“ на Джамболони, която гори и се топи като свещ, а пред нея в мащаб 1:1 стои зрител, който също е от восък и гори. Други негови произведения са къща от хляб, в която живеят папагали, които кълват от стените или инсталацията „Гнили основи“, която представлява буквално това – оставени да гният купчини плодове и зеленчуци, върху които е построена тухлена стена. Произведението му „Голяма глина №4“ е от преди пет години, то не е четвърто подред, името е просто директно обяснение на творбата, която представлява къс глина, който художникът е мачкал с ръце и по него още личат отпечатъците му и това е абсолютното начало на всичко, проста материя, която също така произволно може да е номер 4 или 104.



Скандалът

Първата руска знаменитост с пост в инстаграм против „Голяма глина №4“ е режисьорът Андрей Кончаловски, който се е снимал пред произведението още докато то е във Флоренция. Възмутен от „това нещо“ редом със статуята на Давид на Микеланджело (срещу която, впрочем, е възразявал самият Леонардо), Кончаловски пръв нарича скулптурата с по-неприличната дума за екскремент, с която тя вече трайно присъства в социалните мрежи на Русия.


Следват поредица от видеа на Максим Галкин – комик и съпруг на Алла Пугачова, с над девет милиона последователи в инстаграм. Максим е доста краен в оценката си и задочно влиза в спор с Ксения Собчак – друга телевизионна водеща и инфлуенсърка, която защитава творбата. Като цяло има мнения, че предизвиканият от скулптурата ажиотаж е доста по-интересен от нея самата. Както и други произведения на Фишер, това е доста буквално, отделен въпрос е, че призивите към кметството да се махне тази грозота от очите на гражданите са меко казано нелепи, а в много от изразените мнения тонът е далече от доброто възпитание. В Русия вече почти не е останал някой без мнение, изразено публично във всички достъпни канали. Импровизирано гласуване онлайн сочи резултати 94% „против“ срещу 6% „за“.


В случая е без значение дали скулптурата е хубава или не. Ожесточението и липсата на мярка в споровете около нея са много типични за съвременна Русия, където налагането на „истината“ със сила и пълната липса на толерантност са норма, зададена от най-високо.


Последствията

Самият Урс Фишер е доста удивен от това какви крайни емоции предизвиква творбата му. Ако се вземе предвид фактът, че тя е там само временно, освен това в комбинация със строгата сграда на Ренцо Пиано и като форма, и като цветове създава интересен контраст, може да се приеме, че гражданите на Москва няма да бъдат трайно травмирани естетически. Може би най-интересната теория около скандала е тази, че силно негативната реакция е нарочно търсен ефект в изкуството в последните десетилетия и че това е мярката за успех на едно произведение. Ако приемем тази теория за вярна, то Урс Фишер вече знае кое е най-великото му произведение.

bottom of page