top of page

ТРИ ХИТОВИ ИЗЛОЖБИ В ИТАЛИЯ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova

И тази година Италия привлича с много хубави изложби през цялата година, струва си да се подчертае, че и датите на архитектурното биенале във Венеция са ясни – откриването е на 20 май и приключва на 26 ноември 2023 г. Международната архитектурна изложба носи заглавието „Работилницата на бъдещето“, а нейният куратор е Лесли Локо. Ето още три акцента за любителите на изкуството:

Ван Гог в Рим (до 26 март)


Ако сте в Рим до 26 март, в палацо Бонапарте, който наскоро беше отворен отново като изложбено пространство в центъра на Рим, можете да разгледате експозиция от 50 творби на Ван Гог, включително автопортрета на художника от 1887 година, три години преди смъртта му. Всички произведения идват от музея Kröller Müller в Отерло, Холандия, така че не е преувеличено да се каже, че събитието не е за изпускане. В изложбата могат да се видят и „Сеячът“ (юни 1888 г.), „Болничната градина в Сен Реми“ (1889 г.), „Дефилето“ (1889 г.) и „Скръбният старец“ (1890 г.)

Палатът Бонапарт от XVII век е известен като дом на Мария Летиция Рамолино, майката на Наполеон, която е живяла в него от 1818 до смъртта си през 1836 година.

От Маурицио Каталан до Деймиън Хърст във Флоренция


От 4 март до 18 юни 2023 г. Фондация Palazzo Strozzi представя изложбата Reaching for the Stars. Ще бъдат изложени творби на най-важните международни съвременни художници, включително Маурицио Кателан, Сара Лукас, Деймиън Хърст, Лара Фаварето, Синди Шърман, Уилям Кентридж и др.Събитието отбелязва във Флоренция тридесетата годишнина на колекцията Sandretto Re Rebaudengo, една от най-известните и престижни италиански колекции за съвременно изкуство.


Марсел Дюшан във Венеция

От 14 октомври 2023 г. до 25 март 2024 г галерията на Пеги Гугенхайм ще бъде домакин на изложбата „Марсел Дюшан и съблазънта на копирането“. Изложбата ще бъде подсилена със заеми от италиански и американски музеи като Музея на изкуствата във Филаделфия, както и около 30 творби от частна венецианска колекция. Също така ще бъде изложена неговата прочута Кутия в куфар (1935-41), нещо като колекция от мостри за амбулантни търговци, която крие сбор от най-известните шедьоври на Дюшан в автентичен куфар (готов предмет): вътре има 69 умалени репродукции на негови произведения на изкуството, сякаш са малки играчки.

bottom of page