top of page

ТРИТЕ СВАТБЕНИ РОКЛИ НА ОДРИ ХЕПБЪРН

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


Скитаща се по пустите улици на Ню Йорк, облечена в малка черна рокля Givenchy, спряла пред витрината на мечтите й. Тази сцена от „Закуска в Тифани“ не е само личен подпис на елегантността на Одри Хепбърн, но и културен символ с влияние отвъд епохата. Легендата за Одри Хепбърн обаче не се крепи на тази сцена. Тя подкрепя нещо, което съществува вътре в нея – изтънченост и стил, доказан и с трите й сватбени рокли. Семпли, елегантни и с леки иронични закачки.


Първата сватбена рокля – 1952 година

През 1952 актрисата е във Вечния град за снимките на филма, който ще я превърне в дива, „Римска ваканция“. По тове време е сгодена за Джеймс Хенсън, британски бизнесмен. Връзката им продължава около година, в края на която двамата анулират плана да се оженят. Но не и преди Зое Фонтана, която работи в Рим, да изработи копринена сватбена рокля за Одри. Роклята е миди с деколте лодка, дълги ръкави с френски борд и дълги ръкавици тон в тон. Дългият воал се спуска от малката декоративна шапчица, украсена с цветове от момини сълзи.

След като сватбата е отменена, Одри настоява Зое Фонтана да подари роклята с точни инструкции: „Някой, който не може да си позволи рокля като моята. Най-красивото и бедно италианско момиче, което можете да намерите“. Роклята действително е подарена на Амабиле Алтобелла от селцето Борго Корсо, която я носи през 1960 година на сватбата си и я пази цял живот „за късмет“.


Втората сватбена рокля – 1954 година

През 1954 година Одри Хепбърн вече е суперзвезда и се готви за сватба с Мел Ферер, американски актьор и режисьор. Сватбата е в Швейцария, а втората й сватбена рокля се превърща в една от най-известните и имитирани рокли на всички времена. Истинско произведение на изкуството – моделът е на Пиер Балмен, един от гигантите на френската мода след войната.

Роклята е от сатен и тип tea-lenght – този тип рокли носят „чаено“ име, защото това е приетата дължина, която жените носят, когато посещават салони в часовете за чай – пола „балерина“, високо деколте, малки копчета, дълги ръкави с буфан ръкав и панделка около талията, завързана отзад.



Третата сватбена рокля – 1969 година

Бракът на Одри Хепбърн с Ферер продължава 14 години, в които се ражда синът им Шон. Година след развода актрисата се омъжва за втори път за Андреа Доти, психиатър. За третата сватбена рокля се обръща към Юбер дьо Живанши, с когото вече са създали артистично и професионално партньорство. („Сабрина“, „Закуска в Тифани“ – само за пример). Живанши ушива сватбена рокля с изчистен, трезв дизайн в бледорозов нюанс с дълги ръкави и деколте фуния, съчетана с бели чорапогащи, бели балерини, ръкавици и координиран фулар. Този вид е квинтесенцията на модата от края на 60-те – урок по стил, гравиран в историята.



Бракът на Одри с Доти продължава до 1982 година, от който двамата имат син Лука.

Третият брак обаче не е последната любов за Одри Хепбърн. От 1980 до смъртта му през 1993 година, Одри живее с холандския актьор Робърт Уолдърс – една голяма любов, която двамата никога не изпитват нужда да увенчаят със сватба.


bottom of page