top of page

ТЪРСЯТ СЕ ХОРА ЗА ДОБРАТА БИТКА

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


“Добрата битка е тази, която печелиш“. Тези думи са на Джеймс Уудс от филма True Believer (1989). В този филм Уудс е човек, който не приема сделка и рискува 40-годишна присъда, за да получи оправдателна.

Сериалът „Добрата битка“, чийто последен шести сезон се излъчва сега по HBO МАX e един от най-силните, ако не и най-силният политически сериал от последните години. Създателите Робърт и Мишел Кинг са абсолютните майстори на този жанр, ако го харесвате, задължително трябва да наваксате всичко до момента. Всеки епизод е прозрение, а всяко прозрение е мисъл, която отлежава в ума до следващата седмица – като урок. Кинг са толкова актуални, че предсказват събития преди да се случат и отразяват насоящи в момента на случването им. Така в интродукцията на този сезон се вижда ужасяващата дълга маса на Путин, а главната героиня Даян, адвокат в голяма кантора, почти във всеки епизод повтаря нещо от монолога си, в който казва, че не може да повярва, че светът отново се връща към ядрена заплаха, аборти и Тръмп. „Добрата битка“ винаги е бил сериал с прост морал – доброто-лошото, консерваторите-прогресивните, справедливото-несправедливото, тук-таме опипване на границите. Това е добрата битка за нас, честните хора: да си на страната на доброто и да спечелиш по почтен начин. Лека полека, сезон след сезон се нанася сивото виждане на Джеймс Уудс, че добрата битка е тази, която печелиш. Понякога героите дори опитват някакви подривни дейности (например, когато преди 1-2 сезона Даян и Лиз се включиха в буржоазна подривна групичка срещу Тръмп).

Върхът на дилемата какво е добрата битка дойде в последния до момента епизод, който съвпадна и с изборите в България и всичко, което видяхме в предизборната кампания. Можеш ли да водиш добра битка срещу хора, които водят лоша? Как да останеш чут и разбран, след като насреща имаш хора, които са оплели цяла гъста мрежа от непочтеност, клевети, лъжи, фалшиви ценности, грозни слухове, подмолни интереси? За да отговори, се появява стар познайник от времето на "Добрата съпруга" – хитрият Илай Голд, бащата на Мариса, който е PR на демократите и рискува да бъде вкаран в затвора, заради намеса тип Уотъргейт. Алън Къминг е великолепен в тази роля на типичния човек зад кулисите, чиято максима е „Ако нарушаваш закона, го правиш чрез посредници“. В един катарзисен момент от епизода героят му е готов да отиде и да се предаде, да изкупува вината си, но Даян му казва: „Заслужава си да се борим за тази страна. Винаги е било така. А нашите врагове искат да спрат гласуването. Това не е просто обидно – това е краят на Америка. И ние не можем да позволим това да се случи.” И продължава: „Илай, имам нужда от теб, за да се биеш в добрата битка.“


Това, което Даян казва на Илай в този момент, е, че добрата битка е тази, която печелиш. Понякога победата е твърде важна, за да си морално удовлетворен от това, че правиш правилното нещо. Трябва да си готов да играеш мръсно, за да спечелиш, което е трудно дори за свикналата на игрички душа на Илай Голд. Епизодът така се казва „Краят на Илай Голд“. Окончателната раздяла с наивитета, урокът, който получава дъщеря му Мариса, която слуша разговора им и решава да даде фалшиви показания, защото има неща, които са по-големи от това да играеш честно. Краят на този сериал може да настъпи и тук – дъщерята, която изпраща баща си да води добрата битка. Двама прегърнати евреи, зад които тълпата крещи „Вие няма да ни замените“ (кредо на расистите от Шарлътсвил от 2018), където „вие“ е заменено с „евреи“. С тези варвари пред портата, има ли значение, че Мариса е излъгала, за да може баща й да живее, за да се бори още един ден? Отговорът е ясен. Остава ни само да се молим за хората, които ще я водят тази добра битка и ще платят с душите си, за да я спечелят. Защото това е гражданска война.

bottom of page