top of page

УКРАШЕНИЯ ОТ ЧОВЕШКА КОСА – МАНИЯТА НА ХІХ ВЕК

Елица Павлович

Instagram: @elitzapavlovitch



Украшения от човешка коса са запазени в много музеи и колекции по света, но отдавна са загубили естетическата си стойност и днес се разглеждат повече като куриоз и доста зловещ сувенир. Преди два века обаче съвсем не е така – да се правят декоративни украшения от коса е както популярно хоби, така и сантиментален талисман.


Още през ХVІ век има свидетелства за изработване на бижута от човешка коса, но в края на ХVІІІ и ХІХ век това се превръща в истинска мания. С декорация от коса се правят обеци, клипсове, гривни, брошки, гердани, колиета, диадеми, ремъци за часовници, а при достатъчно „материал“ дори и цели големи пана. През 1844 година в Ladies’ National Magazine пише, че „Сантименталните гривнички от коса за задължителен аксесоар в наше време“. Това е все едно препоръка във Vogue – можем да си представим, че никоя дама в крак с модата не е пропуснала да се снабди с такава гривна.



Очевидно в средата на ХІХ век гривни от коса не се продават в мола, нито онлайн. Всеки ги е изработвал сам у дома. Съответно се продават специални масички за такъв вид занимание, както и многобройни брошури и списания с инструкции. Любопитна корица има изданието Art of Hair Work (“Изкуството на изделията от коса“) – на нея е нарисуван мъж, който се занимава с това.


В края на ХVІІІ и началото на ХІХ кичури коса на близки хора често се поставят при техните миниатюрни портрети. В тази връзка се появява и особен подарък – кичурче коса, вързано с панделка, в знак на дружба и любов. Тези кичури се пазят в специални албуми, заедно с поезия или епиграми, напомнящи за собственика им.



Известна е гривната на кралица Виктория, с която тя никога не се разделя, на която висят в малки медальони кичурчета коса от децата й – включително починалите. Косата става важна част от траурната култура и след кралицата става всеобща традиция вдовиците да носят украшения от или с коса на покойния.


В края на ХІХ век украшенията от коса излизат от мода и минават изцяло в областта на сантименталните сувенири. И до днес майките понякога пазят кичурче коса от децата си като малки. За подобно бижу може би по-подходящата дума е „скъпоценност“.

bottom of page