top of page

„ФИЕСТА“ – ТЕАТЪР БЕЗ ДУМИ

Елица Павлович

Колко много може да се каже без да се говори. Представлението „Фиеста“, за което може би по-подходящата дума е „пърформънс“, е преживяване в Народния театър, което трудно може да бъде сравнено с нещо друго на родна сцена.


Всички компоненти са необичайни. Това е представление, поставено от румънската актриса и хореографка Андреа Гаврилиу, музиката е на Михай Добре, като тромпетистът Себастиан Бурнечи е специално отбелязан, защото както става ясно от изпълнението му в спектакъла, той владее тромпета така, както примерно Теодосий Спасов – кавала. Представлението се случва в едно от фоайетата на театъра и обстановката е просто перфектна – орнаментите, позлатената статуя, големият полилей и масата в средата, около която седи публиката и където са актьорите прави, всичко е като едно общо преживяване за всички присъстващи.


Театърът като движение не е балет, а е пиеса и нейният сюжет е достатъчно ясен. Осем човека – четири жени и четирима мъже – се събират на вечеря. Преживяването им преминава през всички фази на фиестата, от кротки разговори и възпитани тостове до истинска оргия. Забавна подробност е например, че на пияна глава всички скочиха да играят хоро – толкова сме еднакви с румънците. През движенията на актьорите, перфектно синхронизирани, личат добре емоциите им и така историята придобива свое темпо и смисъл.


В ролите са няколко щатни актьори от Народния театър и още няколко, които гостуват специално за целта, защото имат опит в подобен вид танцови представления. Един час интензивно движение, което е измислено и отработено до последния детайл, със сигурност е огромно предизвикателство за всеки актьор. Фактът, че осмината на сцената са така добри, за сетен път потвърждава колко кадърни изпълнители във всяка сфера имаме.


Участват – във варианта, който гледах - Явор Вълканов, Пламен Димов, Снежина Петрова, Надя Керанова, Йоана Титкова, Елена Иванова, Асен Данков. Сред тях Пламен Димов и Снежина Петрова се отличават особено много. Както подобава на истински актьори, те играят не само с телата си, но и с лице, с очи и с цялата енергия, която се завихря около тях. Това личи особено добре в моментите, когато Снежина Петрова танцува с по-пестеливи движения, но успява да им придаде същия като на останалите, ако не и по-силен заряд. Единствено е жалко, че никой от актьорите от трупата на нейната възраст не е успял или не е пожелал да приеме това предизвикателство и тя е единствена сред по-млади колеги. Но това е типично за точно тази актриса, която винаги се е отличавала със смелост, творческо любопитство и много голям талант.


Освен всички други предимства, това е и идеално представление за хора, които не знаят и не говорят български. Впечатляващо за всеки и приятно различно, освен това съвсем премерено като дължина – първото посетено представление за годината е истинска находка. Надявам се това да задава трайна тенденция.

Recent Posts

See All
bottom of page