top of page

ЦВЕТЕН ЖЕНСКИ „ХАОС“ В 199

Елица Павлович


На малката и празна сцена на театър 199 излизат три актриси - Йоана Буковска - Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. Представят се. Всяка представя другата, после – себе си – всичко е объркано и смешно. Това е една объркана пиеса, в която трите чудесни актриси играят толкова сценки, колкото е и името на театъра, или почти толкова.

Финландската авторка Мика Миляхо разказва историята на Софи, която е учителка, има две деца, притеснителна е, облича се в сиво, за да не се отличава много и е така възпитана и мила, както очакваме да са хората в тази част на света. Двете най-добри приятелки на Софи са сестри, които са по-шумни от нея и винаги са насреща да й помогнат с поискан или непоискан съвет. Изобщо като се изключи финландското име на авторката, в тази пиеса няма абсолютно нищо, което да не е напълно ясно, точно и познато. Всяка от актрисите играе поне десет роли и те са очарователни, дори когато са на онези непоносими мъже, които говорят на висок глас по телефоните си в заведенията. Отделно от това има неприятни шефове, лични кризи и смели решения. Доста често се изкушавах да вмъкна по някоя реплика, защото аз и приятелките ми обсъждаме същите неща на срещите си и имам мнение по всички теми.


Има най-малко две причини това да е едно чудесно представление – първо в него се разказват все интересни и забавни неща, второ актрисите играят така, все едно тази им е най-артистичната вечер в живота и искат да покажат цялото си майсторство. Елена Атанасова като училищната директорка и Радина Думанян като досадния мъж са ми любимите персонажи.


Финландия, впрочем, е начело на списъка с най-щастливи държави в света и то не само през последната година. Може би обяснението е в това, че жителите й имат чувство за хумор и „Хаос“ отваря малка вратичка към това забавно място. Да надникнем – щастието е заразно.

Recent Posts

See All
bottom of page