top of page

ЯПОНЕЦЪТ ОТ ДЖУНГЛАТА

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


Японската мода днес се свързва с имената на Рей Кавакубо и Йожи Ямамото. Но Кензо Такада е дизайнерът, който проправя пътя за Япония в света модата. Дизайнерът почина в Париж на 4 октомври oт Covid-19. Въпреки напредналата си възраст, Кензо до последно е много активен – преди шест месеца лансира линия луксозни стоки за дома.


През 1965 година 25-годишният Кензо пристига във Франция с кораб, който свързва Йокохама с Марсилия. Корабът струва много по-евтино от самолет, а пътуването трае цял месец. За това време акостира на три места – в Сингапур, Бомбай и Испания. Впечатленията от пъстротата на хората, които вижда тогава Кензо, оставят следа в кариерата му за цял живот и поставят основите на това, което ще се превърне в стилистичен подпис на марката Kenzo – ярки цветове, наслояване, щампи и етнически мотиви.


В Япония Кензо Такада е първият мъж, който завършва женския моден колеж Бунка в Токио. Разбира се, родителите му изобщо не са очаровани от неговите амбиции, но той е решен да следва детската си мечта. Когато най-после слиза на гарата в Париж, е разочарован. Париж е сив, блед и скучен. Вероятно точно тогава, в малката стая, която наема близо до Place Clichy за 9 франка на нощ и с пресни впечатления от плаването решава, че иска да подари на този град повече цвят.



В началото се издържа като рисува скици за магазини, за други дизайнери, за цирка... По това време неговата бивша състудентка Ацуко Кондо работи в Париж и двамата основават първия си бизнес. През 1970 година отварят магазин в галерията Vivienne, който Кензо обзавежда и декорира сам, вдъхновен от картините на символиста Анри Русо – рисува стените с диви цветя и нарича бутика си, където излага първите си модели, Jungle Jap.



В Париж царува култ към блясъка – пътни силуети, еротика... А Кензо с неговите цветни модели се противопоставя на тези тенденции. Широките, асиметрични, цветни дизайни почти без ципове и закопчалки правят силно впечатление и скоро името му започва да се споменава. За първото си ревю наема начинаещи модели, за да пести пари, а публиката е едва от 20 души. Но сред тях е главната редакторка на Elle, която толкова харесва колекцията на Кензо, че решава да представи модел на корицата. За една нощ всички разбират кой е Кензо Такада и са зашеметени.


Шокиращата уникалност на колекциите на Кензо, тази глобалност в съчетаването на етнически мотиви и цвят довежда до там, че в края на 70-те е смятан за номер едно в света. Кензо е безстрашен, той е един от първите, които показва „некутюрни“ колекции по площади, улици, музеи, циркови арени....


А за американския пазар дизайнерът създава нов вид облекло, което днес имаме всички – суичъра.

През 1983 година лансира първата си мъжка колекция, а през 1986 и първата колекция джинси.


Брандът Kenzo идва по-късно. До 1984 година в Париж е известен като „японецът от джунглата“ или Jap. В САЩ обаче става скандал, защото в Щатите jap има негативно и обидно за японците значение. Кензо се опитва да смени името на J.A.P, но в крайна сметка отстъпва и така се появява марката Kenzo. Кензо е един от първите дизайнери, които започват да работят с масовия пазар – това решение през 1984 година изобщо не е толкова очевидно и му носи повече негативи, отколкото позитиви. Сътрудничеството му с марката The Unlimited е тримесечно и му струва това, че някои луксозни търговци спират да го купуват.


През 1988 г. Кензо взима за всички останали едно от най-важните решения в модата – лансира първия си парфюм, който не е много успешен, но пък се смята, че проправя пътя за останалите марки. Божественият аромат на трева, свежест и чистота, който сигурно всички имаме, идва по-късно.


След смъртта на партньора му Такада през 1993 година Кензо продава марката на модния конгломерат LVMH. В началото остава креативен директор, но през 1999 година се оттегля с думите: „Всичко се промени – от начина по който правим дрехи, до това как информацията се разпространява и колко сезона има“.



Като марка Kenzo продължава да съществува под ръководството на редица дизайнери, включително екипа на Умберто Леон и Карол Лим, които през 2012 година връщат на тигъра предишната му слава - кой не помни суичъра, който се превърна в най-популярния артикул в street стил през 2012 г.! Това изображение Кензо също заимства от картини на Анри Русо, по-специално „Мечта“ от 1910 г.



Независимо, че се оттегля от света на модата, Кензо не спира да твори. През 2004 година става автор на олипийската униформа на Япония, създава костюми за операта, прави колекция домашно облекло, а през 2019 година излиза фотокнигата „Kenzo Takada”, в която са събрани скици, откъси от дневници, писма и снимки от различни години.


Жив, ироничен, еклектичен Кензо Такада идва в Европа, за да облича „закръглените дъщери на Запада“ и мечтае марката му да е „масова“. И най-неочаквано буржоазният, сдържан Париж прегръща цветната му натура. В крайна сметка Кензо Такада сбъдва много повече от мечтата си – прави не само Париж по-цветно място, но и целия свят.

bottom of page