top of page

BUCHETTE - MЪНИЧКА ТАЙНА ОТ ФЛОРЕНЦИЯ

Updated: Oct 2, 2020



Изненадващо ли е, че улиците на Флоренция са изпълнени с тайни и истории за интересни традиции – за някои от тях само местните жители могат да разкажат, други са отдавна забравени, а трети получават нов живот. Такава е старата традиция за buchette del vino. Нещо, което ако човек не знае какво е, ще отмине без да се замисли.

Тези ниши в стените напомнят за ренесансова Флоренция и живота в града, когато той е културното сърце на целия свят. Днес тези „дупки в стената“ отново функционират по предназначение.


Но какво представляват? Нишите (букете дел вино) са около 100 във Флоренция и се намират основно по фасадите на дворците на флорентинската аристокрация на височина около половин - един метър. Можете да ги видите, ако си отваряте очите добре, в миналото са били стотици! Букетете са били много модерни през XVI век, когато местните благородници започнали да инвестират в производство и продажба на вино. За да спечелят дори повече и да избегнат плащането на данъци, са продавали вино на минувачи. Нещо като ... McDonald's Drive и подобни, където без да е нужно да слизаш от колата (или в случая  каруцата), ти подават продукта през малко прозорче. Във Флоренция тези букете са имали дори карта – знаело се е къде точно има изба по това къде се намира такава ниша. Най-важното обаче остава това, че продажбата по този начин не е била обвързана с данъци за винопроизводителите. Новата мода много бързо станала толкова популярна, че се разпространила из цяла Тоскана и особено в Пиза и Сиена, където също има такива прозорчета.



Тази традиция е продължила три века!


Днес е извадена от забвение от културната асоциация Buchette del vino, която е създадена, за да защити и възроди в някаква степен тази уникална особеност на флорентинското наследство. Асоциацията си е поставила за цел да издири всички букете в Тоскана и да им направи каталог.

Обичаят се възражда, и днес ресторант Babae в историческия център на Флоренция се възползва от собственото си прозорче за вино, което забелязват, когато наемат помещението. Между 19 и 20 ч. предлагат на клиентите си вино и дегустации по този начин, като насочват вниманието към история, която иначе би била забравена и пренебрегната.

コメント


bottom of page