top of page

PASTA ALLA NORMA: ИСТОРИЯТА И РЕЦЕПТАТА



Една институция в италианската кухня е паста алла Норма, икона в Катания (и цяла Сицилия), наречена на името на операта „Норма“ на Винченцо Белини, син на Катания. Кръстена е от писателя Нино Мартолио, който си облизал пръстите и възкликнал, че тази паста е толкова хубава, че е като операта "Норма". В оригиналния й вид патладжаните са или като канапе на пастата, или отгоре, но могат и да се прибавят в соса.


Тази паста е вегетарианска – сосът е вегетариански, но една от характеристиките й е, че се поръсва с доста настъргана рикота салата т.е солена, твърда извара (не с пармиджано), което, според това какво точно разбира човек под "вегетарианска", е разтегливо понятие.


Аз не слагам рикота и просто не я поръсвам с нищо, защото сосът и без това е достатъчно тежък (патладжаните се пържат), но ако искате действително да сте по нормата, трябва да има такова сирене накрая при сервирането й.

Необходимите продукти (за 5-6 порции)

500 г патладжани

2 скилидки чесън

1 кг добре узрели домати 10 г пресен босилек ----- 200 г солена рикота

----

500 г паста (пенне)

В дълбок тиган загрейте малко зехтин на дъното с две скилидки чесън (почистени, цели). За няколко секудни изчакайте леко да е запържат и добавете почистените и нарязани на ситно домати. После можете да извадите чесъна, ако желаете. Затворете тигана с капак и гответе доматите около 20 минути, докато омекнат добре. Когато са готови, ги прехвърлете в робот или ги пасирайте до гладка смес.

Върнете всичко отново в тигана и гответе соса още 10-15 минути, докато се изпари почти цялата течност. Изключете котлона.

Измийте патладжаните, нарежете ги на много тънки филийки и ги изпържете в обилно количество олио (можете и да ги изпечете на кубчета във фурната, поръсени с малко сол и зехтин). Прехвърлете изпържените патладжани върху кухненска хартия, за да попие от мазнината, и ги посолете.

Сварете 1 пакет (500 г) паста „ал денте“ в подсолена вода. Междувременно изсипете босилека в топлия доматен сос. Прибавете към него патладжаните и отцедената паста, разбъркайте всичко и пастата поръсена обилно със солена рикота.



Comentarios


bottom of page