top of page

ПЪЛНЕНИ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ С ГОРГОНЗОЛА, ОБВИТИ С ПРОШУТО И ПОРЪСЕНИ С МЕД И РОЗМАРИН


Едно от празничните предястия, които ще са в центъра на масата ни и тази Коледа, са пълнените със сирене фурми и сини сливи, обвити с бекон, запечени и накрая поръсени с мед с дъх на пресен розмарин. Сладко-солени вълшебства като това кой не обича?


Комбинацията между топящото се сирене, соленият бекон и сладостта на фурмите и поръсения мед е нещо, към което със сигурност ще се пристрастите много бързо – и вие, и гостите ви, а вероятно няма да ги приготвяте само един път! Да се направят е много лесно. Необходимо са ви меки, големи фурми (Medjool, но и по-дребни може), сушени сливи, горгонзола и бекон или прошуто крудо.


Почистете фурмите и сливите от костилките и ги накиснете за 2-3 минути във вода. Тъй като са сушени и вече загубили голяма част от формата си, няма да можете да ги отворите лесно, ето защо с пръсти ги оформете като кладенчета. Напълнете ги със сиренето и притиснете леко, за да ги затворите почти изцяло. Обвийте ги с лентички прошуто добре и ги запечете за 10 минути на загрята на 180 градуса фурна.



Предварително подгответе меда – в купичка смесете мед с пресен розмарин и малко лют червен пипер за няколко часа предварително (най-добре едно денонощие).


Ароматът на розмарин и леката пикантност на червения пипер в меда ще придадат още един нюанс вкус към празничното ви настроение.

Comments


bottom of page