top of page

WORLD CHEESE AWARDS 2019: НАЙ-ДОБРИТЕ СИРЕНА



Най-доброто сирене в света тази година не е нито италианско, нито френско. То идва от долината на река Роуг в Орегон. Rouge River Blu се произвежда от био краве мляко, което отлежава в пещери между 9 и 11 месеца, след което се увива в лозови листа от сорт Shyrah, които предварително са напоени в бренди. Производителят на това елегантно синьо сирене със звезди и райета Rogue Creamery спечели златния медал на Световните награди за сирене през 2019 година. Резултатът не мина без драма – Франция изпаднаха в шок, а разярени статии поставиха под въпрос валидността на конкурса и се наложи Джон Фаран, директорът на гилдията, която го организира, да уточни публично, че хубави сирена се правят не само във Франция.

Световните награди са Оскарите на сирената и тази година за пръв път от 30 години международният конкурс се проведе в Бергамо към края на октомври.

На конкурса участваха 3800 продукта от 42 държави, борещи се за абсолютните постижения в областта.

Накрая сиренето от Орегон си съперничи сериозно само с един кандидат – италианското 24-месечно Parmigiano Reggiano от мандрата Santo Stefano в Базиликагоиано (провинция Парма). В последния етап двете сирена имаха еднакъв резултат и на практика един човек реши победителя.

Въпреки това второ място, което неизбежно остави нотка горчивина, отборът на Пармиджано Реджано излезе с много високо вдигната глава конкурса. Националният отбор участва с 86 мандри от различни провинции, които спечелиха 4 Supergold медала ( в допълнение към 29 златни, 37 сребърни и 40 бронзови).



"Националният отбор на Пармиджано Реджано - каза Никола Бертинели, президент на консорциума „Пармиджано Реджано “- отново демонстрира качествата на сирене, уникално в света. Окончателната победа избледнява, но остава гордостта да сме на финала след три изпитания, в които се борят 42 държави. Този успех е източник на гордост за нас, които всеки ден ангажираме хиляди фермери в 320 занаятчийски мандри в стремежа им към абсолютното съвършенство “.


Comments


bottom of page