top of page

БЕЛИНИ, РОСИНИ, ТИНТОРЕТО И ХУБАВАТА МИМОЗА!



Чудя се дали през 1948 г. Джузепе Чиприани, барман Harry's във Венеция, си е давал сметка, че 50 мл смачкани бели праскови и 100 мл охладено просеко ще се превърнат в попкултурната икона “Белини“– вероятно най-любимия коктейл на хората, които не залитат по силен алкохол и сложни миксове. Но е факт, коктейлът е вдъхновен от цветовете в картините на вецианския художник Белини (не на композитора Винченцо Белини) и е неизменна част от всяко меню на всеки бар из целия свят. “Белини“ също така е официалният коктейл на международната асоциация на бараманите, което говори за неговото реноме и популярност. С няколко сезонни изменения в плодовете и вида на пенливото вино (Prosecco или Spumante Brut), „Белини“ има няколко варианта, подходящи за цялата година, а един от тях е много характерен за студените месеци. След „Белини“ се появява „Росини“, който от своя страна вече е кръстен на композитор! В коктейла „Росини“ прасковите са заменени с ягоди, има добавени няколко капки лимонов сок и лед. Идеален за късната пролет и началото на лятот


През есента пък „Росини“ и „Белини“ са заместени от „Тинторето“ на името на художника Тинторето. Той, освен всичко друго, е бил много известен с неговото червено в картините, което дори носи име „тинторетово червено“ с нюанси, които никой не можел да възпроизведе. Но в коктайла „Тинторето“ сокът нар от Азоло, смесен с просекото, го прави.

Зимата е на „Мимоза“.  Най-дамският сред дамските коктейли. В коктейла „Мимоза“ има сицилиански портокали с великолепен, слънчев жълт цвят и деликатен сладък вкус.

В „Мимоза“ аз смесвам портокаловия сок и виното в пропорция 1:1.

Comments


bottom of page