top of page

В ТОРИНО ВЕЧЕ ЩЕ ПЛАЩАТ НА КОЛОЕЗДАЧИТЕ



Проектът Bogia (което на местния диалект означава „движи се“) е нов опит на властите в Пиемонт да стимулират използването на велосипеди.


Хората от 11 западни общини на Торино ще получават 25 евроцента на километър пробег с колело, ако отиват на работа и оставят колата си в гаража.

Проектът стартира едва преди няколко дни и още е рано за отчитане на ползите, но предполагамо те са здравословни, екологични, и финансови. Километрите, навъртяни от педали, ще се събират, а парите ще се появяват директно в сметките на собствениците.

Bogia е първият такъв проект в Торино и е предназначен за територия, където живеят около 300 000 души – общините Коленьо, Риволи, Груляско, Друенто, Венария, Виларбасе, Роза Бутилиера, Сан Джилио, Алпиниано и Пианеца.


Желаещите да се включат, ще трябва да монтират на колелото си устройството Pin Bike, което изчислява разстоянието. Ако се използва скутер, сумата е 15 цента на километър. Също така, сумата месечно не може да надвишава 50 евро за максимум 4 месеца.

Bogia пристига в Торино, след два такива успешни проекта в Бари и Мантуа. След като общините похарчат първите 100 хиляди евро, ще преценят дали да продължат или не.


Кандидатури за участие се събират до 23 октомври онлайн на сайта на проекта.

Comments


bottom of page