top of page

ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ ЗАПОЧВА РЕСТАВРАЦИЯТА НА "ПИЕТА" НА МИКЕЛАНДЖЕЛО

Updated: Oct 2, 2020



Музеят Opera del Duomo започна възстановяването на незавършения шедьовър на Микеланджело “Пиета“, което следва така модерния тренд това да се случва пред очите на посетителите. Тази скулптура е една от трите едноименни „Пиета“ на Микеланджело и не е завършена. Микеланджело е работел по нея на прага на 80-те си години и дори се е опитал да я унищожи, но творбатае била спасена от Тиберио Калкани, който свежда щетите до минимум.

Флорентинската „Пиета“ ще бъде рестврирана от Паола Роза, голям специалист по реставрации на твобри на Микеланджело и се очаква работата на екипа й да приключи в средата на следващата година.

Скулптурата е създадена от огромен блок мрамор от Карара между 1547 и 1555 година и е изключителна с това, че отразява душевните мъки на Микеланджело. За разлика от скулптурата му в Св. Петър, тази не изобразява само Мария, но и Мария Магдалена, и Никодим (в който Микеланджело е представил себе си).


Един „реквием“ е тази творба – била е предназначена за църквата, където Микеланджело е искал да го погребат. Но той не я е одобрявал и в крайна сметка я е подарил на слугата си, Антонио да Кастелдуранте. От там, след което е възстановена от Калкани, срещу 200 лири е продадена на банкера Франческо Бандини. От ръка на ръка скулптурата пристига във Флоренция през 1647 година, когато е закупена от Козимо III Медичи, Великият тоскански херцог, за да завърши пътя си в мазето на базиликата Сан Лоренцо, а после и в катедралата, от където през 1981 година е преместена в музея.

Comments


bottom of page