top of page

ДЕСЕТ СИГУРНИ ПРИЗНАКА, ЧЕ СЕ ПОИТАЛИАНЧВАТЕ

Updated: Mar 3, 2020



И на най-добрите се случва... кой с ген кой само с любов, но влезе ли Италия в човека, си личи отдалеч. Как да разберете дали се трансформирате? Не си забравяйте чувството за хумор и проверете тези 10 симптома, за да видите сами докъде сте по пътя на италианската ви метаморфоза.


За вас кафето се предлага само в размер tazzina (кафена чашка). Пие се на екс и е късо, а дори когато е дълго (lungo, alto) все е в същата чашка. Освен това ви изглежда странно и недопустимо да пиете капучино след 10 ч. и гледате с презрение всеки, който си поръчва капучино по всяко време. Всички знаят, че капучино се пие само за закуска!


Не смятате нищо, което излиза от найлонов плик за хляб. Квадратните хлябове ви отегчават и отлично знаете, че pan carré изобщо не е истински хляб: такъв е само този с хрупкава коричка или такъв, който влиза в една от следните категории – ciabatta, sfilatino, rosetta, pagnottella.


Чувствате се опитни плувци във водите на италианския аперитив. Една крачка напред сте, ако сте излезли от матрицата на Аперол и просеко. Смело избирате Негрони или Мартини бианко. Отхвърлили сте минералната вода, плодовите сокчета и вместо тях наблягате на Санбитер с лед. По отношение на храната никога не ядете фастъци, чипс и прочие – аперитивите са плата салами, сирена, кростини и в краен случай малки хапки-пици.


Не носите анцуг никъде, освен във фитнес салона. Правите разлика между спортно облекло, официално облекло, работно облекло, ежедневно облекло. Колкото и да е модерно да се обличате с анцуг това, което е за спорт, е за спорт и точка.


Предпочитате да пазарувате в малки магазинчета, а не в големи универсални магазини. Особено това се отнася до плодовете и зеленчуците, които предпочитате от пазара или в малки плод-зеленчуци. Същото важи и за шунката и хляба, които си купувате от кварталните магазинчета, където собственикът ви познава, както и предпочитанията ви, а вие чудесно знаете на кой футболен отбор симпатизира, колко деца има и къде е прекарал ваканцията си.


Марковите парфюми са най-ценните сред аксесоарите ви. Знаете, че сте италианец, когато притежаването на луксозни парфюми е осъзната необходимост и предпочитате да се придържате към класиките. Абсолютно правите разлика между аромати за през деня от Dolce&Gabbana или Acqua di Parma вечер.


Италианско гражданство се получава само, когато презрете полуфабрикатите и откриете домашната храна и готвене. Нямате нищо против да прекарате неделите си на уроци по готвене и приготвяне на паста при баба си, напротив – това е много шик. Курсовете за готвене също не са ви чужди.


Тихата оценка на естетиката и вкуса другите е ваша втора природа. Италианската ви метаморфоза неминуемо преминава през отлично изграден вкус за красивото и прекарвате доста време в това да оценявате вкусовете на другите – от обличане и обзавеждане до музикална култура и т.н. Усвоили сте до съвършенство умението да го правите тихо и незабелязано.


Знаете някои по-особени думи на най-красивия език и дори усещате нюанси в значенията им. Усещате например, че Apricena не е точно аперитив.


Без Presepe няма Коледа. Отдавна сте сложили построяването на сцената на Рождество у дома пред украсяването на коледната елха по важност. Без елха може, без презепе – не. Ето защо всяка година грижливо закупувате нови и нови фигурки за любимото си презепе, а за годините, в които не ви се занимава, просто имате закупена стилизирана версия на презепе, разбира се на дизайнерка компания.

Comments


bottom of page