top of page

ДУМАТА НА ДЕНЯ: CAPPUCCINO


Обичате ли капучино? Аз - да. Толкова капучино съм изпила, че навремето често си мислех, колко ли би било хубаво да обикалям света, да пия капучино и да пиша ревюта за него и заведенията, в които го опитвам... Така и не превърнах оценката на качеството на капучиното в професия, но пък се научих да го правя перфектно и то не само с традиционното краве мляко,което, да си призная, отдавна не пия. 

Думата капучино означава буквално “малка качулка”, но повечето хора мислят за кафе, когато я чуят. Далеч по-малко правят връзка с монашеския орден на капуцините, но тази връзка никак не е случайна. 


Основното го знае всеки – всяка сутрин, на път за работа, италианците спират в бар, за да закусят редовните капучино и бриош – най-добрата италианска закуска. Както и при кафето, така и при капучините си имат много предпочитания. Била съм свидетел на всевъзможни такива, свързани с това колко да е топло млякото, с пяна или без, или с колко пяна, колко да е кафето, а някои хора изобщо не искат топло мляко, а направо студено. После пък трябва да се реши с какво да се поръси – с какао, канела или нищо. Освен това стои и фундаменталният въпрос изобщо с какво мляко да бъде - дали да е нискомаслено или пълномаслено, а може би със соево или с бадемово и т.н. и т.н. И макар предпочитанията за капучино да са различни, то между тях има едно общо нещо – абсурдно е да се пие капучино след 11 часа сутринта!


Малко история – да, вероятно капучиното има връзка с монашеския орден на капуцините, които по принцип са обичали да смесват кафе с мляко. Но има и конкретна легенда – брат Марко д'Авиано, капуцинският монах, който през 1680 година е бил довереник на крал Леополд I във Виена, вероятно е допринесъл за създаването на напитката във времената, когато се появяват някои от първите кафенета. И там се а наричало kapuzinerkaffe.


Първата рецепта за kapuzinerkaffe се появява през 1790 г. и включва освен кафе и мляко, и крем забайоне, който се предлага и днес в някои барове в Болоня например и е изключително вкусно!


Австрийците действително са първи в името на капучното, но това, което днес разбираме под капучино, е създадено след като са изобретени професионалните машини за кафе, които са придружени от приставка за пара, която може да превърне млякото във вълшебната кремообразна пяна, която познаваме днес.

Comentarios


bottom of page