top of page

ЕДИН НЕПРИЛИЧЕН НЕПТУН

Updated: Oct 2, 2020


Болоня има много тайни, а една от тях се крие в самото й сърце. Днес забавна, а в миналото много скандална!


Доминантната фигура на площада в центъра на Болоня, piazza Nettuno, е фонтана на Нептун, чиято роля била да даде по-стилен вид на големия площад. Наричат го и  "Гигантът", но не точно заради това, че е внушителен по размер. Фонтанът действително е една от големите забележителности на Болоня и, ако сте били в Болоня, със сигурност имате поне една снимка там и сте се почувствали леко смутено пред него. 

Фонтанът е поръчан през 1563 година, за да отбележи успешното управление на правителството на папа Пий IV. Темата "Нептун" е била много модерна по това време, а конкурсът за изпълнението е спечелен от младия скулптор Джанболоня.

В скулптурата обаче имало нещо смущаващо, затова църквата принудила Джанболоня да намали доста размерите на „долната част“ на Нептун. Джанболоня явно не е бил съвсем съгласен, защото си направил малка шегичка с духовенството. Направил показалеца на ръката му така, че при определен ъгъл ясно да се види каква е била първоначалната идея за размера на мъжествения атрибут на древния бог.

За да улучите този ъгъл, търсете черния камък, от където се вижда така наречената „преспектива на срама“. Дори за това е помислил шегобиецът...





Comments


bottom of page