top of page

ЕДНО ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ СЪБИТИЯ В ИТАЛИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ, НО В YOUTUBE



Традиционните дни на отворените врати на дворците на Генуа или Rolli Days, както са по-известни, тази година ще се проведат онлайн от 16 до 23 май.


В дигиталния тур участват 12 великолепни палаци. Четири от тях - Palazzo Interiano Pallavicino, Palazzo Stefano Squarciafico, Palazzo Spinola Pessagno и Palazzo Sinibaldo Fireschi ще бъдат показани на публиката за пръв път.


Виртуалните обиколки на дворците ще се провеждат от историци и учени. Програмата ще бъде допълнена от гастрономически онлайн предавания от местни готвачи.


„Разходката” по коридорите и участието в майсторски класове се предлагат безплатно.

Предаванията ще бъдат достъпни на италиански и английски, а връзката със събитието е тук.


Какво представляват Palazzi dei Rolli?

Palazzi dei Rolli са група дворци, които по времето на древната република са били задължени, въз основа на списъците на обществени жилища („rolli“), да приемат важни гости, които са били в Генуа на държавно посещение. Тоест, това са най-аристократичните, представителни и разкошни домове в Генуа. И не са малко. Днес основните палаци (Strade Nuove) плюс 42 от поне 163 сгради в списъците, са обявени от UNESCO за обекти от световното културно наследство.


Palazzi dei Rolli включват ренесансови и барокови сгради, които обикновено имат три или четири етажа с ефектни стълбища, дворове и ложи с изглед към градините им. Много от интериорите им са запазени, въпреки изминалото време и тежките бомбардировки от Втората световна война – това са много ценни декорации от времето на маниеризма и генуезкия барок. Палаците са били домакини и на знаменити пътешественици, които поставят Генуа на пътя на Grand Tour.


Тази система от домове на генуезката аристокрация носи осезаемия знак на успеха, постигнат от „La Superba” и съдържа ценни стенописи, предмети на престижа и художествени колекции. Именно този период в историята се нарича „siglo del los genoveses“. Векът на генуезците.

Comments


bottom of page