top of page

ЗА НОВИЯ ЖИВОТ НА ЕДИН СТАР ФЛОРЕНТИНСКИ ПАЗАР


Звучи невероятно, но дори в градове шедьоври като Флоренция има неизползвани (нестопанисвани, изоставени, неуредени като статут, собственост или предназначение) градски пространства.


Едно такова място е знаменитият флорентински покрит пазар “Сан Лоренцо”, който беше възстановен миналата година.Проектът привлече вниманието ми най-вече с това как би могло да се промени едно вехто и изживяло времето си място при наличието на добра воля и архитектурен талант, но и защото е “вкусно място” от много съвременен градски тип, където си заслужава човек да поспре и да похапне. Този проект не е изолиран; в момента сякаш има тенденция да се търсят и преоткриват такива пространства (другият възобновен пазар е този в Болоня, Меркато ди Медзо, също очарователно съживено място) – лично аз си пожелавам подобни места и в България.

Пазарът “Сан Лоренцо” е структура от желязо и стъкло, изградена през 1874 г. от Джузепе Менгони (най-известният му архитектурен проект е галерията “Виторио Емануеле” в Милано). Това категорично е един от най-красивите покрити пазари в Италия.

📷

Днес е възстановен от арх. Марко Казамонти (студио Archea Associati), чиято цел е била да съживи приветливия дух на градските площади на ХІХ век и да го прехвърли в нашия, използвайки подвижни, леки, семпли конструкции и материали (дърво, въжета, теракота, пигментиран цимент, както и впечатляваща серия огромни лампи от ракита и ратан). Усещането, което създава е, че нашият век е просто поредният, който тази красива сграда ще преживее, ние сме поредните гости, които ще приюти, за да й се любуват и че цялата наша намеса е “на пръсти” – временна и обратима (нещо, което особено уважавам при обновяването на каквото и да било).

📷

Предназначението на базара днес е да бъде “Театър на вкуса”, посветен на тосканската кухня и традиции, прекосили времето и сдобили се със съвременното очарование на sreet-food и онзи характер на забързания и технологичен живот, в който правите изчистени линии, стъклото, минималистичната стерилност, екраните и безжичният интернет са част от същността ни на съвременни градски жители.

📷

Храната, която можем да опитаме там, е от местни, качествени продукти и изявени производители – месо, риба и морски продукти, плодове и зеленчуци, салами и сирена, сладолед и, разбира се, прясна паста и тоскански вина.

📷

Можем освен да избираме от витрините какво да опитаме или отнесем за спомен, и да виждаме как се случват тосканските кулинарни магии. Да видиш как се прави прясна паста на ръка или как опитни ръце приготвят фиорентина така, както са правили преди векове, е вълнуващо усещане и пример за това, че традициите могат да съществуват по нов и привлекателен за съвременния човек начин, без да загубят нищо от същността си.

📷

Тази статия е публикувана първо в Момичетата от града.

Comments


bottom of page