top of page

ЗАД ВРАТИТЕ НА ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ТАЙНИ НА РИМ


Имам много мечти за Италия. И една от тях е, да вляза в палацо Колонна в Рим.

Този палат е частен и се намира в сърцето на Рим. Собственост е на фамилията Колонна. Грегъри Пек и Одри Хепбърн са снимали тук последната сцена от „Римска ваканция“. Анна Уинтур и Донатела Версаче са го избрали, за да представят изложбата “Heavenly Bodies” на музея Метрополитън. Марки като Gucci си развеждат официалните гости в залите на двореца. Палатът посреща и държавни глави – последно китайския президент.



В градините на двореца се е разхождал Петрарка, а Микеланджело си е разменял писма с поета Виторио Колонна, един от прадедите на днешния наследник. Лицето на Виторио е обезсмъртено в Страшния съд. Бернини е давал идеи за интериора на голямата зала, а Караваджо се е крил в двореца, преди да избяга в Неапол, след като извършил убийство.

Палатът е на 700 години и е обитаем. Дон Просперо Колонна ди Палиано, принц на Авела и съпругата му живеят в една забранена за посетители част от него.


Дон Просперо е роден тук от брака между красивата Милагрос с принц Аспрено Колонна. Майка му е била една от най-красивите и бляскави жени на висшето италианско общество през 60-те. Слим Арънс е снимал потрета й, заедно с малкия й син Просперо в галерията на двореца.



Децата на Милагорс са играели по мраморните коридори, пълни с шедьоври на изкуството, наблюдавани изкъсо от баба си, принцеса Изабел, която с десетилетия е доминирала римското висше общество.



Една зона от двореца им е била напълно забранена за игра – голямата зала или Galleria Colonna. По-голяма от Огледалната зала на Версай и вероятно по-добре запазена, в галерията има над 270 картини, много позлатени предмети, рисувани огледала, пищни орнаментации, тежки маси и още много чупливи неща, неподходящи за деца.


Фамилията Колонна е една от най-старите римски фамилии. Корените им могат да се проследят до родоначалника им Пиетро, живял в началото на XI-и век на юг от Рим в село Колонна, от където произлиза и името на фамилията. Накратко, изминали са 31 поколения от тогава, фамилията е дала един папа, 22 кардинали, 10 епископи и един кмет на Рим.



Днес собственикът Дон Просперо, който определя себе си като пазител на времето, е отворил вратите на палата си и с малко планиране човек може да го посети. Билети се продават само за съботите, или след резервация за специални посещения през седмицата.

Но Колонна не са някакви затворени аристократи, архивите на фамилията са на разположение на историците и експертите по история на изкуството от десетилетия, през юни е издаден нов каталог на картините в апартамента на принцеса Изабел. Част от картините в нейната стая са собственост на Лувъра и Метрополитън. В момента се дигитализират писмата на семейството, а собственикът вече е в Инстаграм (@galleriacolonna). Списания като Town§Country получават шанса да снимат вътре и да разговарят с принца (октомврийският им брой отделя много специално място на двореца и на разговор с принца).


За разлика от повечето западнали аристократични имоти, невъзможни за частна поддръжка, палатът Колонна е забележително запазен. Имението от 15 декара се намира близо до площад Светите Апостоли в подножието на хълма Куиринале в центъра и е смес от много епохи и стилове – от средновековието през ренесанса, барока и римския рококо стил. В една от стаите например, розов гранитен крокодил, спасен от древния римски храм на Серапис и забулен бюст на император Август споделят пространство с ренесансови ръкописи и рядък нощен часовник от XVII-ти век.


Колекцията изкуство на семейството е огромна и главозамайваща. В една от стаите има толова живи небеса и океани, нарисувани от Каспар ван Вител, че стаята сякаш плува в облаците. Стените на много от помещенията са плътно покрити с пейзажи и портрети, а семейните снимки в интериора напомнят, че това е частен дом. Дон Просперо във всеки момент може да се наслади на шедьовър на Брьогел Старши, а най-известното произведение на двореца се намира на втория етаж – картината на Карачи „Ядящия боб“, която е много известна в Италия, защото е на корицата на "Талисманът на щастието“ (известна готварска книга). Над нея е картината на Бронзино с мадоната, пазеща спящото бебе Исус от палавото бебе Йоан Кръстител. Колонна притежават и 57 картини на Андреа Локатели.


И разбира се накъдето и да погледне човек в двореца или извън него, навсякъде има колони - не само вътре, не само от мрамор или нарисувани, но и в чудния им малък парк извън него.

Палатът Колонна е отворен всяка събота от 9 до 13:15 ч., когато е последният вход. Повече информация можете да намерите на сайта на Колонна тук: https://www.galleriacolonna.it/en/





Comments


bottom of page