top of page

ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ НА НАЙ-КРАСИВИТЕ МАЛКИ СЕЛЦА В ИТАЛИЯ



Десетки малки селца от Ломбардия ще станат основните действащи лица на втория Национален фестивал на най-красивите малки села в Италия. Този фестивал миналата година мина при страхотен успех и беше посетен от 40 хиляди души, а тази се очакват дори повече. Организира се от FICO Eataly World в Болоня на територията на парка им, от 22 до 24 ноември. Идеята зад тази инициатива е, големите да дават рамо на малките – повече видимост към възможностите за туризъм в малките китни селца на Италия, чието наследство е не по-малко ценно и интересно за туристите.

Ако сте die-hard ентусиасти, можете да отскочите за един уикенд в Болоня (полетът с Wizz е петък вечер, връщането понеделник) и да научите за красотите на местата, скрити от туристическите очи. Разбира се и да опитате страшно вкусни неща и да отнесете интересни продукти със себе си. Входът към фестивала е безплатен, но щом сте там, можете да разгледате и първия кулинарен увеселителен парк в света FICO, а така също да си направите хубава разходка из кулинарната столица на Италия.

Програмата на фестивала на малките селца в петък е предимно речи и поздравителни адреси и не губите нищо, освен да зърнете на живо Оскар Фаринети, основателя на Eataly, но в събота отварят щандовете на различните общини и пазара. Това, което привлича интереса, са и най-различни демонстрации като например такива по средновековно билкарство и средновековна кухня, но освен тях има и различни спектактли, кулинарни шоута и дори хор!

Не знам дали в България селата са свързани в подобни асоцииации на селската красота, но в италианската членуват 307 малки общини, и дори никога да не посетим италианския фестивал, това е много хубава идея и за български, нали?

Comments


bottom of page