top of page

ИЗБРАХА НАЙ-КРАСИВОТО ГРАДЧЕ В ИТАЛИЯ



„Титлата “Borgo dei Borghi” за 2019 година е кулминацията на двадесет години изграждане на туристическа марка на нашия прекрасен град“, казва 62-годишния Роберто Паскуали, кмет на Боббио, при връчването на наградата.

Градчето Боббио, което се намира в провинция Пиаченца ( Емилия-Романия) беше избрано за най-красивото в Италия за 2019 година, чрез съвместно гласуване на експертно жури и зрители на RAI3.

Печелят, заради неповторимата комбинация между история, култура и природа. Хемингуей е нарекъл долината Треббия най-красивата долина в света. През нея тече кристално чиста река и е заобиколена от хълмове, планини и впечатляващи исторически и културни забележителности.

Сгушено до река Треббия, градчето се намира в подножието на планината Пениче на 272 м. надморска височина. В него живеят 3500 души, а гроздето, което се отглежда по околните хълмове, се използва за производство на вината Небиоло и Долчето.

Тази местност е била заселена още по времето на неолита и става римска територия през 14 век пр.н.е. Но историята на Боббио се отъждествява най-вече с историята на ирландския мисионер Коломбано, който през 614 година основава манастир между хълмовете Небиоло и Долчето. Коломбано умира през 615 година и е провъзгласен за светец, така че манастирът носи името Сан Коломбано. Представлява комплекс, сред който се отличава фасадата на базиликата на близкото абатство, където се намира музей и много известен скрипториум.

Символ на Боббио е известният римски мост Ponte Vecchio, който наричат още Гоббо и Дяволският мост и е дълъг 280 метра! Мостът с 11 неравни арки е преживял редица реконструкции и надстройки в бароков стил.

През лятото в селото се провежда и филмов фестивал, организиран от режисьора Марко Белокио, който е роден в Боббио.

Comments


bottom of page