top of page

ИЗКУСТВОТО НА ИТАЛИАНСКИЯ АПЕРИТИВ

Updated: Nov 15, 2019

Разказваме ви за любимия италиански навик на безгрижното размотаване с подкрепата на VERAITALIA.EU – дом на истински италиански гурме изкушения и прецизно селектирани вина с безкомпромисно качество.


снимки: Елена Миланова

“Салуте!“ - звънът на чаши звучи кристален като църкова камбана в цяла Италия всеки следобед, загледан към вечерта.

Време е за апритив – онзи великолепен час (или два, или три), когато натовареният ден е зад гърба, а напред има безгрижие, напитки и похапване с приятели по малките масички на всеки свободен сантиметър италиански бар.

Но, аперитивът не е „happy hour”, никога няма да видите оферти 2 за 1, целта му не е напиване. Аперитивът е la bella figura на социализирането, ритуалът на безгрижното размотаване, феномен, който се смята, че е заченат през 1786 година в Торино. Тогава Антонио Бенедето открива рецептата на вермута, който потиска леко апетита, но отваря настроението (и стомаха) за вечерта. Aperitivum на латински означава именно „отваряне“.

Стилът на аперитива е различен от Север на Юг – насевер са особено горди с богатите бюфети, представящи изобилие от stuzzichini, които могат да се нарекат и ордьоври, включващи богат асортимент сушени меса, сирене, зеленчуци, хляб и дори малки пици. Обикновено в цената на питието е включено и похапването, и този маниер е толкова популярен, че много хора пропускат вечерята. Това се нарича и apricena. Колкото по на юг отивате, толкова повече се опростява аперитивът. Там той е по-малко популярен и можете да се натъкнете на по-обикновени плата със салами, сирена, а в по-малките заведения аперитивът се състои най-вече от чипс, маслини и други finger foods.

За аперитива са най-важни първо напитките и второ, качественото (а не количественото) похапване. Класика в жанра са коктелите Spritz и Negroni, но Prosecco и други леки бели и червени вина, сериозно стоят зад гърба на Campari и Aperol.

Аперитивът е не по-малко приятен и у дома – забравяте грижите, релаксирате, отпивате глътки спокойствие и подгответе тялото и душата за това, което предстои.


Изберете порцията, вдигнете чаши и „Наздраве!“ за аперитива!


VERAITALIA.EU препоръчват:




Comments


bottom of page