top of page

ИТАЛИАНСКАТА КУЛТУРА В ДУМИ: AMAZZACAFFE


Пиеро Лонги, портрет на венецианско семейство и слуга, сервиращ кафе, 1752 г. , Rijksmuseum


Италианците смятат, че “алкохолът убива кафето”, защото омекотява последната горчива нотка и отслабва ефекта на кофеина, което позволява на човек да заспи. Така че, дори след чаша еспресо след вечеря, комбинацията от кафе и силна алкохолна напитка насърчава доброто храносмилане. Ето защо amazzacaffé се сервира след кафе, за да завърши храненето. Това може да бъде чаша самбука, грапа, водка, горчив ликьор или лимончело. На някои места, в и около Виченца, например, алкохол се налива директно в чашата на току що изпитото кафе, на местен диалект това се нарича resentin - „изплакване“.


Връзката на италианците с кафето е друга история. Първо, те вярват че кафето им е най-доброто в света и че го пият по най-правилния начин. Второ, пият го по всяко време на деня, но изборът не е безразборен, а се подчинява на железни правила. Капучино само на закуска, останалите кафета са нормални, а след хранене нормално или коретто („коригирано“, подправено). Коригираното кафе е интересен феномен – виждала съм хора да си поръчват коретто още в 6 сутринта, но предполагам, че това са такива, които по принцип са пристрастени към чашката. Коригираното кафе „оправя“ кафето, като се налива директно вътре грапа (ракия) или коняк. Ще попитате каква е разликата между coretto и amazzacaffé – коретто е по-къс ритуал, на крак, против главоболие например. Амаццакафе е онзи половин-един час, след като вечерята е свършила, с което хората разтягат времето след вечеря в компания т.е общуването. Дългото (слабото) кафе е „американо“, а в северна Италия може да се нарича и „немско“. На него общо взето никой не се обръща сериозно внимание.


Връзката кафе-мляко също се изразява с определена гама напитки: кафе – кафе макиато (с лъжица млечна пяна) – кафелате (наполовина смесено кафе с мляко) – латте макиато (чаша мляко с лъжица кафе) – латте (мляко).


И накрая, кафето, което не е кафе – orzo (от ечемик). То има същите форми, както и нормалното кафе, но е подходящо за хора с високо кръвно, възрастни и т.н – при него също има нормално, макиато, коретто и т.н.

Comments


bottom of page