top of page

КАК ДА РАЗГЛЕДАМЕ НАЙ-ДОБРЕ ГАЛЕРИЯ ВИТОРИО ЕМАНУЕЛЕ II В МИЛАНО

Updated: Nov 29, 2019


OK... Първо трябва да кажа, че аз никога не съм си купувала нищо от галерия Виторио Емануеле II и максимата „shop 'til drop” не се отнася до мен по никакъв начин, затова и не мога да препоръчам каквото и да е за купуване. Разбира се имам любима витрина – тази на Tod's. Но тук няма да обръщам внимание на пазаруването, а на самата Галерия като туристическа и културна забележителност. Заслужава си, когато сте в Милано и минавате през нея, да се огледате и да фокусирате основните места в нея, наред с витрините на луксозните бутици.

Ако космополитният Милано е безспорният моден център на Италия ( и една от световните модни столици), то Галерия Виторио Емануеле II е изтънченото му ядро. Галерията е разположена на пиаца Дуомо вляво от входа на величествената катедрала. Представлява архитектурно впечатляваща, богато украсена търговска аркада с луксозни бутици и марки, универсални магазини и гурме заведения. Това място е символ на миланския стил и богатство и е декорирано подобаващо – пищни мозайки по пода и великолепен купол, покриващ търговската площ. Висок е 46 метра, а в стъкления покрив има констуркция от 389 тона желязо. Тук е и мястото, където се разиграва сцената от шедьовъра на Умберто Бочони „Бунт в галерията“ (изложена в Pinacoteca Brera).

Ако Галерията можеше да говори, би разказвала какви ли не истории за мистерии, градски интриги и политически вълнения. Проектирана е от Джузепе Менгони в тогавашния модерен стил на ренесансовото възраждане. Строителството ѝ започва през 1865 година и е завършено само за две години – много бързо дори по съвременните стандарти.


Но тъмен облак надвиснал над грандиозния купол точно на финала: синьор Менгони бил намерен мъртъв под скелето само дни преди откриването. Казват, че толкова се притеснявал от критики към работата му, че получил сърдечен удар и умрял (или дори се самоубил!).

В края на XIX и началото на XX век наричали Галерията „salotto di Milano” - градската буржоазия си прекарвала времето в този нов салон поне до средата на века, но масовите студентски протести от 60-те години променили драстично атмосферата. Тук имало доста бурни сцени и сблъсъци между протестиращи, полиция, а днес те са част от историята на Галерията и тя отново е място за демонстрация на лайфстайл и финансови възможности.


КАКВО ДА НЕ ПРОПУСКАМЕ

И без да знаете ще видите, че има едни хора, които се въртят на пета (буквално) върху тестисите на бик (Телец) или Торо ди Милано - той е част от богатата декорация мозайки по пода, изобразяващи знаците на зодиака. Намира се точно под осмоъгълния център на сградата. Този символ е заимстван от герба на Савоя и хората вярват, че ако се завъртите три пъти на пета върху тестисите на бика, това ще ви донесе късмет и благополучие. Точно там периодично се образува и вдълбнатина под атрибутите на животното, която после се реставрира. Не забравяйте – три пъти.



Разходете се по Highline – сравнително отскоро е отворена панорамна тераса за разходка, дълга 250 метра, която се простира от пиаца Дуомо до пиаца дела Скала. Два високоскоростни асансьора водят до горе, входът е в двора на Via Silvio Pellico 2. Асансьорът струва 12 евро.



Пазарувайте. Все пак Галерията е една Мека на лукса и пазаруването е основната атракция. Изобилието от луксозни бутици, дизайнерски магазини – Prada, Gucci, Louis Vuitton и на практика най-големите и важни модни марки, създават честотата на която вибрира животът в Галерия Виторио Емануеле II. Забавно е човек да разглежда и само витрините за window-shopping, които често са като произведения на изкуството и особено сега, около Коледа – това също е магия.


МАГАЗИНИ И ХРАНА

Има десетки изкусителни места за хранене и пазаруване в Галерията, но и няколко исторически, където си заслужава да направите снимките си за Instagram:

РЕСТОРАНТ САВИНИ. Открит е в перода Belle Epoque на галерията през 1867 година. В Савини вероятно поднасят най-доброто ризото с шафран на света. Ястието е миланска традиция, Грейс Кели се е влюбила в него именно тук, преди да се превърне от холивудска звезда в принцеса.

БАР КАМПАРИНО. На много хубаво място с изглед към дантелената фасада на кетедралата се намира бар Кампарино – място, което поддържа на висота традицията на италианския аперитив. Още през 1897 година магнатът Гаспаре Кампари създава своя ресторант (и магазина за вино) в Галерията като добавя и бара през 1915 година. Естествено тук се пие коктейл Кампари и сода или Негрони, придружени от хапки и деликатеси.


LIBRERIA BOCCA. Oт 1930 година това е интелектуалният център на Галерията. Книжарницата е била и официална печатница на Савоя и е издател на автори като Пелико, Ницше, Фройд. Librerira Bocca е все още действаща книжарница, но и печатница на книги, вестници, както и средище на културни събития, изложби, представяния на книги, конференции и т.н.



И последно, тази година Милано надминава себе си по коледна украса в Super Christmas 2019. 35 километра коледни светлини и впечатляващо коледно дърво точно пред Галерията и Дуомо ще разчувстват всеки. Не се сещам по-подходящ момент да посетите този иначе сивкав и не особено романтичен град.

Comments


bottom of page