top of page

КАК СЕ ПРАВИ ГОРЕЩ ШОКОЛАД КАТО В ИТАЛИАНСКИ БАР





Горещият шоколад е малко като кафето и пастата – не е измислен от италианците, но италианците са го издигнали на върха. Напитката, която подобрява настроението, сгрява и подслажда дори най-студените дни, има интересна история и тя изобщо не е свързана с Италия.

Древните маи са се сетили първи да смесят какао, вода, вино и различни ароматни подправки. От там пък испанците интерпретирали рецептата, и започнали да загряват сместа и да ѝ добавят захар за сладост. Те са имали големи запаси от захар, защото, знаете, че са владеели всеки стърк захарна тръстика в колониите си. А наличието на захар, какао и кафе дало тласък на кулинарното изкуство, което пък позволило раждането на сладкарството, с което пък французите толкова се гордеят. В горещия шоколад обаче не те, а британците са се сетили да заменят водата с мляко, и да отпиват „горещ шоколад“ преди обяд.

През XVIII век в Лондон вече процъфтявали „шоколадови салони", които били поне толкова известни, колкото обикновените кафенета. Една чаша горещ шоколад успешно развързвала настроението за нецензурирани политически мнения, както и такива за икономика, наука и философия. От там може да се предположи, че напитката е изиграла и положително влияние върху всички сфери на обществения напредък. Първият такъв шоколадов салон се е родил през 1657 година именно в Лондон. Италианците пък допринели към горещия шоколад, давайки името „горещ шоколад“, защото преди това напитката се е наричала само „шоколад“, но нуждата да се разграничи тя от твърдите блокчета била все по-наложителна.


Но освен, че са дали името, италианците са открили и правилния начин да го приготвят като гъст, мек и по възможност с финално пикантно докосване елексир за тялото и душата. А това не е нужно човек да е експерт в изкуството на шоколада, за да го отличи рязко от воднисите течности, с които могат да го изненадат дори на пъпа на Париж, а какво остава за други места.

Горещият шоколад е достатъчно удоволствие сам по себе си, но често може да се придружава от бисквитки с канела, „котешки езичета“, испански чурос, захаросани портокалови кори, сушени плодове и още поне няколко добавки, поръсени по повърхността на шоколада. При някои рецепти се добавя и 10 ml ром, за допълнителен ободряващ ефект, а в Германия добавят кардамон на прах още в началото на приготвянето му, което усилва ароматите на шоколада.


Как да го приготвите у дома като в италиански бар?Според GQ Italia необходимото за една чаша истински италиански горещ шоколад е:

300 ml пълномаслено мляко 50 г тъмен шоколад 60 г какао на прах 15 г картофено нишесте 15 г царевично нишесте

Шоколадът се стопява на водна баня. Междувременно картофеното, царевичното нишесте и какаото на прах се добавят към студеното мляко. Разбърква се добре, така че да не остават бучки. Тази смес се загрява до кипване. Добавя се разтопения шоколад и се разбърква с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти до консистенцията на течна лава.


Горещият шоколад се сервира веднага, и по желание се подправя според вкуса: с класическа разбита сметана (в момента на сервирането) и съвсем малка щипка лют червен пипер и канела на прах.


Comments


bottom of page