top of page

КАК СЕ ПРАВЯТ ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ КАТО НА ИТАЛИАНСКИ ПАНАИР, НО У ДОМА



Сезонът на кестените е сега! Разбира се е хубаво, ако човек може да си позволи, да похапва печени на жар кестени в центъра на Сан Джиминиано, придружени от чаша греяно вино, но животът е това, което се случва, докато си правим планове. Или си мечтаем. Това не значи да се лишаваме, ако можем да си го осигурим, поне отчасти, у дома.

Аз обожавам кестени и всяка есен чакам наши съседи кога ще сложат надпис на оградата си, че кестените от тяхната горичка са вече за продан. Те предлагат чудесни големи кестени (marroni) и ви препоръчвам такива, но и по-дребнички ще свършат работа за този домашен „хюга“ ритуал.

Така че, сипете си чаша червено вино и нека ви обясня как се правят печени кестени така, че да се получат отлично и лесно.


Теоретично у дома кестени се приготвят на специален тиган с дупки на газов котлон. Звучи лесно, но не е, аз съм унищожила поне 3 такива тигана. Затова има прост и бърз метод за готвене, с напълно задоволителен резултат.

Но първо – пълнее ли се от кестени? Зависи. По принцип по-скоро от виното, което пием с кестените, се пълнее. 100 г. печени кестени имат около 130 калории. Това не ги прави най-калоричната храна, въпреки че са богати на въглехидрати. Но това са сложни въглехидрати. Освен това кестените вървят в пакет с полезно съдържание – елементи като фосфор и калий, витамин B2, фибри, фолииева киселина и др.

Как да ги приготвим? Първо, трябва да имате кестени в много добро състояние. Второ, остро ножче, с което да направите разрез по дължината на кората (1-2 см), като внимавате да не нарязвате самата пулпа. Тази операция не отнема почти никакво време. Когато сте готови, ги изсипете в съд с вода за няколко часа (или поне половин час). Благодарение на тази стъпка, после по-лесно ще ги обелите, а разрезът служи, за да не се счупят кестените по време на печенето им.

Отцедете ги от водата, изсушете ги със суха кърпа и, ако искате, ги сложете за малко в хартиен плик, за да се абсобрира остатъчната вода. Покрийте тава с хартия за печене и разпределете кестените равномерно: печете в предварително загрята фурна, на статичен режим, на 180 °, за около 25-30 минути, като ги обръщате от време на време. Времето за готвене обаче варира в зависимост от размера на кестените и фурната, може да отнеме и малко повече (40 минути).

И сега: когато са готови, поставете ги в кошница или в купа, покрийте ги със суха кърпа, и ги оставете да почиват 5-10 минути (това също улеснява почистването после). Но не им позволявайте да се охладят твърде много – печените кестени се ядат топли.

Време е и за втората чаша червено вино.

Comments


bottom of page