top of page

КАКВО Е БАРТЕРНА СЕДМИЦА, КАК РАБОТИ И ИМА ЛИ СМИСЪЛ



Съвсем накратко бартерна седмица е начин да пребивавате в някой от стотиците, участващи в кампанията, bed and breakfast в Италия, но не срещу заплащане, а срещу услуга или дарение. Тази инициатива не е нова, провежда се всяка година и отзивите винаги са много позитивни. Аз лично не съм пробвала да участвам и не мога да разкажа за нея от личен опит, но идеята ми се струва страхотна и затова споделям тук детайлите около кампанията тази година. Как работи? Много лесно.


Бартерната седмица тази година ще се проведе между 18 и 24 ноември. Това, което трябва да направите, е, да си изберете дестинацията, да се консултирате в сайта какви са участващите в кампанията малки хотелчета и хостели, и да им предложите услуга или продукт. Какво бихте могли да предложите? Много неща – от предмети, през това да окосите тревата и да ремонтирате колелата на хостела, до това да давате частни уроци по чужди езици или музика.


Какво реално българин, който не може да носи масички, столчета или стара кафеварка, може да направи, за да се възползва? На първо място ми идва на ум, че може да предложите услуги на английски – този препъни камък за италианците. Да преведете сайта или фейсбук страницата, менюто за гостите или пък да създадете дизайн, презентация, или да снимате мястото за сайта и социалните мрежи, не изисква нищо, а (според мен) масово имат нужда от това. Ако сте инфлуенсъри с повече последователи в Инстаграм или Фейсбук, предложете сторита ежедневно от мястото, дайте публиката си на хазяите си. Доста хора се впускат и в предлагане на ремонтни услуги, но аз не знам дали бих съчетала ваканцията си с бояджийски услуги, но всичко е въпрос на личен избор. Бихте могли да предложите например и някакво съдействие за освежаване на интериора или пък помощ в кухнята и т.н. и т.н.


Според мен има смисъл човек да се насочи към места с по-скъпо настаняване, например центъра на Венеция или Флоренция, и да остне само там за няколко дни – така хем ще се запознае с хората, хем ще почувства по-добре живота и ще може да види всичко. Или пък зони за релакс – например да се наслади на езерото Комо, с настаняване в Менаджо – колко пъти в живота може да се случи.


Как се случва реално размяната? Чрез сайта. Давате предложението си в зоната Guests' barter offers и действате.


А ако се възползвате успешно от тази инициатива и добиете лични впечатления, споделете ги и с нас!








Comments


bottom of page