top of page

МЕЖДУШОКОЛАДОВИ ВОЙНИ – КОЯ Е ИСТИНСКАТА ШОКОЛАДОВА СТОЛИЦА В ИТАЛИЯ?


Знаете, че зимата в Италия е настъпила, когато, след като влезете в кафене следобяд успокояващият аромат на горещ шоколад и сметана ви прегръща като стар приятел.


Горещият шоколад в Италия е сериозна работа – гъст, тъмен, понякога ароматизиран с лешници, мента или ванилия той по-скоро се яде, не се пие. И независимо как е поднесен (с бисквитки или с крем) то той е най-уютното нещо в студените дни.


Традиционният горещ шоколад е пренесен в Торино от Емануеле Филиберто символично, заедно с преместването на столицата на херцогството Савоя в Торино през 1563 година. Именно затова жителите на Торино претендират за медала за шоколадова столица. Обаче има и двама други претенденти – Перуджа и Модика.


Торино

Любовта между Торино и шоколада започва през XVI век, два века по-късно започват да сервират прочутия бичерин, а век по-късно Пиер Пол Кафарел започва да произвежда шоколад индустриално - неговата компания Caffarel до ден днешен предлага най-високо качество шоколад в Италия. В Пиемонт също така има и други легендарни имена, свързани с шоколада – Baratti, Milano, Venchi (моите любимци) и по-нови марки, произвеждащи изцяло майсторски шоколад. Преди няколко години именно една такава марка, Gobino, спечели приза за най-добър майсторски шоколад в света със своята морска сол и прах от екстра върджин зехтин. Най-важният пиемонтски шоколад обаче остава gianduiotto, кремообразна пирамидална наслада, направена с какао и лешници от Ланге – първият шоколад, който е опакован индивидуално. Джандуиото дължи името си на образа Джандуиа, който се появява по врема на карнавала в Торино. Gianduja е и името на вид шоколад, приготвен със същите съставки, а понякога и добавка на цели лешници.


Перуджа

Твърдението, че Перуджа е люлката на италианския шоколад е свързано със световноизвестната шоколадова марка Perugina, родена от сътрудничеството между Франческо Буйтони, Франческо Андреани, Леоне Асколи и Луиза Спаньоли (известна също с модната си къща). Те се впускат в сладкия и ароматен свят на какаото през 1907 година и създават една от най-иновативните компании за времето си. Perugina е една от първите компании, които са разбрали стойността на рекламата в бранша и през 20-те и 30-те години името им не слиза от устите на водещите на популярни радиопредавания, от страници на вестници и дори спонсорират автомобилни състезания.

Днес Perugina са може би най-известният италиански производител на шоколад в света, най-вече благодарение на своите възхитителни пралинки с лешници – I Baci Perugina. Със своите сребърни и сини опаковки и колекцията си от литература и философия, вдъдхновила легендарните им хартиени послания, Бачи е един от символите на деня на влюбените. Днес съществуват и в различни други варианти – бял шоколад, млечен шоколад и тн.


Модика

Ако Торино и Перуджа са направили от шоколада бизнес, то Модика е мястото, където трябва да отидете, ако искате да опитате истински Aztec xocoatl. В Модика за пръв път се приозвеждат шоколадови барчета – това става през XVI век, когато испансците внасят в Сицилия освен думи и изрази, които все още озвучават сицилианския диалект и рецепти за южноамариканския шоколад, същият като този, който Кортес донася от Америка.

Която и да е „истинската столица на шоколада“ в Модика правят изключително чист, автентичен и съвършен шоколад.

Comentarios


bottom of page