top of page

НА 31 ОКТОМВРИ СЪКРОВИЩАТА НА ФЛОРЕНЦИЯ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗГЛЕДАТ БЕЗПЛАТНО

Updated: Oct 2, 2020



Може би не знаете, но на жена дължим факта, че можем да се разхождаме сред шедьоврите на изкуството във Флоренция. Тя се е казвала Анна Мария Луиза де'Медичи. През 1737 година е подписала т.нар "Семеен договор" с херцога на Тоскана Франческо ди Стефано. Благодарение на този договор колекцията съквровища и културното наследство на Медичите остават завинаги собственост на града. Без това дарение Флоренция щеше да е само сянка на отминала слава.




На 31 октомври Флоренция празнува подписването на договора и по този повод ще могат да се видят огромен брой картини, скулптури, гоблени и много порцелан, които представляват значителна част от съкровищата, които притежава Флоренция.


На 31 октомври всеки може да посети галерия Uffizi, двореца Pitti и градините Bobboli безплатно.

Ейке Шмит, директорът на галерия Uffizi казва: "Семейният договор е блестящ ход, изправарил дори съвременните закони за опазване на кутурното и историческото наследство – това е и наша задача, и се опитваме да я изпълняваме всеки ден, с помощта на много инициативи, като безплатното публично отваряне на забележителностит и концерти със симфонична музика, която Анна Луиза е обичала толкова, колкото и изкуството".


Знае се, че херцогинята е обичала много Корели, Скарлати, Вивалди и Хендел, така че музиката не остава встрани от честването на договора.


В палацо Питти ще има две музикални събития, посветени на нея с барокова и съвременна музика. Едното е от 16:30 – виолончелистката Наоми Берили ще в Бялата зала на палата, където е изложен и портрета на Анна Мария Луиза де'Медичи от 1690 г.. Другият музикален фокус е върху Франческа Качини, първата жена-композитор на Флоренция родена с 80 години по-рано от херцогинята, оказала голямо влияние върху епохата и Медичите.

Comments


bottom of page