top of page

НА МАСАТА: НАЙ-СЕМПЛИТЕ СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС

Най-хубавото нещо на света е спагети с най-обикновен доматен сос. За такива спагети София Лорен е казала хубави думи (включително, че не се пълнее от тях), не за тези с царевица, сметана, шунка, грахи прочие. А хубав доматен сос трябват хубави домати. В Италия под такива се разбират домати Сан Марцано, цената на една кутия такива домати е три-четири пъти по-висока от останалите и има защо. Те запазват аромата и леко сладкия си вкус дори, когато са в консерва. Но България е страната на доматите и съм сигурна, че дори да няма откъде да се купи точно кутия домати Сан Марцано, то ще намерите достатъчно зрели, сладки домати, с които ще направите спагети, след които всички ще си оближат пръстите.


Необходимите продукти:


3 с.л зехтин

1 малка глава лук (нарязана на ситно)

1 голяма скилидка чесън (счукан)

2 малки филета аншоа от бурканче

1/3 ч.ч. сухо бяло вино

1 кутия цели домати Сан Марцано

щипка пеперончино

1 ч.л сол 1 стрък босилек


***

200 г спагети (за двама)


В дълбок тиган, на среден огън, загрейте зехтина и задушете лука докато стане прозрачен. Добавете чесъна и двете филенца аншоа и разбъркайте, докато филенцата не се стопят. Прибавете виното и изчакайте за минутка, докато почти се изпари. Добавете доматите и ги разбийте на парчета с дървена лъжица. Добавете пеперончиното, солта и захарта. Разбъркайте.

Намалете котлона и варете соса, докато се сгъсти почти наполовина, а зехтина се вижда на повърхността му (10-15 мин). Изключете котлона, добавете сръкчето босилек и разбъркайте. Изчакайте 5-10 минути преди да го прибавите към горещите, отцедени спагети.


С това количество сос можете да овкусите обилно две-три порции спагети. Сосът може да се съхранява в хладилника 2-3 дни. За пакет от 500 г. спагети увеличете количеството на продуктите за соса двойно.




Comments


bottom of page