top of page

НЕ PROSECCO, А FRANCIACORTA Е ИТАЛИАНСКОТО ШАМПАНСКО


източник

Всеки, който обича гъделичкащото усещане на свежа бълбукащ течност знае, че светът й нито започва, нито свършва в района Шампан във Франция. Американците правят хубави пенливи вина, Испания си имат cava, Германия кристалното sekt, дори Франция имат роднина на шампанското – cremant. Италия пък има Prosecco, нали, тяхната версия на шампанското.

Откакто Prosecco започва възхода си в началото на XXI век, широко се смята, че то е местната алтернатива на шампанското. Само че, който е опитвал просеко, независимо, че то е пенливо и пивко вино, няма кой знае колко причини да го сравнява с шампанско. Когато става дума за стилове на виното, не просекото, а Franciacorta е виното, което е наместник на шампанското в Италия.


Какво е Franciacorta?

Подобно на Prosecco, Franciacorta е пенливо вино, но произведено на терените на Франчакорта, южно от езерото Изео в Ломбардия. Тези бутилки имат здрав защитен етикет DOC или DOCG, което означава, че вината Franciacorta отговарят на доста сериозни изисквания, за да се нарекат така (регулациите са много, но е достатъчно тук само да кажем, че и двата етикета са гаранция за автентичност на продукта и името).


За разлика от някои други искрящи вина, Франчакорта е сравнително ново – създадено е като защитен продукт през 1967 г. (DOC) и през 1995 г. като DOGC. Но тази младост не значи, че територията е нова за винопроизводтво, напротив – имат 115 винарни, някои от които датират от средновековието.


С какво се различава от Prosecco?

Приликата между Prosecco и Franciacorta се изчерпва горе долу с това, че и двете са искрящи вина.


Franciacorta се произвежда по класическия метод т.нар champenoise – същият, използван за производството на шампанско. При Franciacorta виното минава през процес на първоначална ферментация, когато все още не е газирано, бутилира се и се оставя да престои на маята, която предизвиква втората ферментация в бутилката, което пък води до любимите мехурчета. След това виното отлежава поне 18 месеца (за стила Franciacorta може да отлежи и до 60 месеца), за да се развие дълбок, плътен и по-сложен вкусов профил.


Prosecco, от своя страна, се произвежда по метода charmat или marinotti, при който втората ферментация е в контейнери, преди да се бутилира. Резултатът е, че Prosecco е по-младо, леко, по-плодово вино. Тази втора ферментация в огромни съдове го прави и по-евтино.

Защо Franciacorta е италианското шампанско?

Поради няколко причини. Едната е методът на производство, който е еднакъв с този на шампанското. Другата е в прецизирането на района, където се произвежда и в конкретизирането на сортовете грозде, от които се произвежда – в случая на Franciacorta шардоне, пино неро и пино бианко (допускат се до 10% примеси).


Най-съществената разлика между шампанско и Franciacorta е в района на производство и характеристиките му - особености на климата, почвата. Точно, както тероарът влияе върху аромата и вкуса на другите вина, така се отразява и върху пенливите. Така че въпреки, че може да се очакват някои общи нотки – цитрус, сушени плодове, препечени аромати на бриош и сладкиши, то разликите в точките, в които се отглеждат, осигуряват и специфичния фасон на двата вида, които са интересни и за най-опитните сомелиери.


Накратко – ако обичате шампанско, потърсете по рафтовете и Franciacorta.



Comments


bottom of page