top of page

НЕВЪЗМОЖНАТА ИЗЛОЖБА НА РАФАЕЛО


Почти няма случай да вися на летище и да не си мисля какви чудесни изложби могат да се правят там. И това се случва! Тази година (и догодина) една абсолютно маниакална изложба ще гостува на няколко летища. Става въпрос за репродукции в мащаб 1:1 на картини на Рафаело, които стартират от летището в Анкона. Отворена е за всички на терминал "Пристигащи".


Рафаело е син на Марке, роден е в Урбино, а регионът е напът да задмине Тоскана по популярност и туристически интерес. „Impossible Show” е необичаен начин да се отбележи 500-годишнината от смъртта на Рафаело Санцио, който е починал в Рим през 1520 г.

Първото място на изложбата (до 20 януари) е летище Фалконара (Анкона) с 45 репродукции, включително „Атинската школа“, стаите във Ватикана, портретът на Балдасаре Кастилионе и др. Така всички пътници, които ще минат през това летище, ще могат да видят на едно място произведения, за които иначе трябва да посетят 17 държави и музеи – от Уфици, през музеите на Ватикана, Брера в Милано, Боргезе в Рим, Лувъра в Париж, Прадо в Мадрид, Ермитажа в Петербург, Националната галерия във Вашингтон ....


Целта на това "невъзможно шоу" е, да запознае основно младите хора с изкуството – тези, които не посещават музеи и художествени изложби, както и да даде възможност на хората да се докоснат до едни от най-големите шедьоври в историята на изкуството.

Ето защо репродукциите са със стратосферно качество, изпълнени от технологии последно поколение, с много висока разделителна способност и отпечатани върху прозрачни тъкани с подсветки, които освен, че осветяват по специален начин снимките, позволяват и да се улавят нюанси и детайли, които са трудни за забелязване, ако сте в музея пред самата картина с невъоръжено око.

Невъзможната изложба е дело на куратора Ренато Параскандало, под ръководството на Фердинандо Болоня, който наскоро почина. Изложбата е вдъхновена от идеята за културната демокрация, Андре Мале, Пол Валери и Уолтър Бенджамин, а организаторите подчертават, че не искат по никакъв начин да намалят "светостта"на оригиналите, а да накарат повече хора да открият чудесата на изкуството и, както казва Салваторе Сетис: „Харесвам копия. Харесвам ги, защото разпространяват знанията за произведения на изкуството “.



След летището в Анкона, изложбата отива в търговския център Le Carousel du Louvre в Париж от февруари 2020 г., а през следващата година ще посети други европейски градове, както и Русия. За съжаление никъде не се споменава летище София.

Comments


bottom of page