top of page

ОТ ТОРИНО: ДО ПЕТ КАФЕТА МОЖЕ!



Кафето е начинът ми да посрещна деня и оправданието ми за няколко приятни паузи ежедневно. Но винаги съм се питала дали не пия много кафе и дали не злоупотребявам с този мой антистрес обичай.

Изглежда, че границата на прекаляването е 5 кафета на ден. Това е резултат от проучване, направено през последните осем години, включващо 13 хиляди пациенти в Торино. Водещ на изследването е д-р Себастиано Марра, началник на сърдечно-съдовата клиника към болницата Мария Пиа в Торино. Изследването е направено, за да се провери дали резулатите от други две (американско и европейско) ще потвърдят, че хората, които пият кафе, са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и рак. Отговорът е „Да“.

„Тествахме около 13 хиляди души в различни градове, мъже и жени от всички възрасти.Тези, които пият ежедневно количество кафе, което не надвишава 5 чаши, бяха наблюдавани за кръвно налягане, холестерол и кръвна захар.“

Данните показват, че 80-85% от населението на Италия пие средно по две кафета на ден и в голямата си част добавят захар.

Резултатите са донякъде изненадващи. Противно на широкоразпространеното схващане показват, че пиещите кафе са по-малко тревожни и изобщо не се оплакват от нарушения в съня. Плюс това пиещите кафе имат по-малко кардиологични симптоми като задух, сърдечна болка, умора, болки в гърдите. Любителите на кафето са по-бодри, а в допълнение кафето има позитивен ефект и върху психиката и настроението.

И още нещо интересно – независимо дали човек пие безкофеиново или нормално кафе, полезният ефект не се променя, защото не е свързан с кофеина.

Тайната на кафето се крие в антиоксидантите, които се съдържат в зърната на кафето. По-ниският риск от сърдечно-съдоваи заболявания и рак е следствие именно на противовъзпалителния ефект, който антиоксидантите оказват.

Comentários


bottom of page