top of page

ПАТЛАДЖАНИ „ПОД ОЛИО“, А ПОСЛЕ ВЪРХУ ФИЛИЙКА

Updated: Oct 4, 2020



Ето ни в сезона на консервите. Аз не съм силно отдадена на консервирането, но обичам да правя няколко неща, например нещо за аперитивното време, когато навън се стъмва в 5 и започвам да чувствам онази тежест на трудното свикване със сезона на вечната сивота.


Патладжани „под олио“ са много известни в Италия и се правят смешно лесно. Ако искате, можете да си ги купите и от супера, например много хубава италианска марка консерви са Sacla. Естествено качеството им е отразено и на етикета с цената.


Рецепта за патладжани има много, аз споделям тази, която знам от наша съседка и честно казано не съм се замисляла за нещо друго, защото сме напълно щастливи с резултата. Трябват ви 2-3 употребявани бурканчета с капачка на винт, които все пак не са съсипани, и могат да се затегнат много здраво. От краставички, лютеница, детска храна и т.н.


Патладжани за консервиране се избират с големина на женска длан. Среден размер, стегнати, лъскави, здрави. Ако изберете грамадански патладжани, нищо няма да стане, защото те са с много семки, отвътре са меки и ще се смият, също не се избират и меки, повредени патладжани.


Не се използва зехтин. Зехтинът е тежка мазнина, с ярък вкус, който в студеното време се сгъстява още повече, и като ги извадите от хладилника е като замръзнал. Има и много рецепти със зехтин, но аз използвам единствено слънчогледово олио.


Има ли оцет в патладжаните „под олио“? Въпрос на вкус. В моята рецепта има, защото смятам че резултатът е по-добър. Оцетът е единствено бял ябълков или бял винен оцет.

Необходимите продукти:

3 средноголеми патладжани

1/4 ч.ч. сол 2-3 скилидки чесън (обелени, нарязани на филийкии 2-3 щипки пеперончино (или нарязани сухи люти червени чушки на кръгчета)

слънчогледово олио

1/2 л. ябълков оцет

1/2 л. вода


Измийте бурканите много добре и ги изсушете.


Патладжаните обелете с картофобелачка, нарежете на кръгли филийки, а всяка филийка на пръчици (като картофи за пържене). Осолете ги обилно и разбъркайте с ръце. Прехвълете ги в гевгир, сложете го в една тава и ги покрийте с чиния, а отгоре с тежест, за да пуснат водата си. Изчакайте търпеливо 2-3 часа. След това ги изстискайте максимално добре, ако е останала някаква течност, и ги прехвърлете в суха купа.


В дълбока тенджера налейте вода и оцет в пропорция 1:1 (тук може да изберете да прескочите оцета). Загрейте на котлона, докато заври. Докато чакате, пригответе си плоски тави или директно на плота с кухненска хартия. Когато водата и оцета врят силно, бланширайте патладжаните за точно 1 минута по часовник като ги разбърквате постоянно с дупчена лъжица.


Извадете ги бързо, разстелете ги на хартията и ги покрийте отгоре с още хартия или чиста памучна кърпа, за да ги изсушите. Изчакайте да изстинат, прехвърлете ги в купа и ги залейте с малко олио. Разбъркайте, прибавете чесъна и пеперончиното, разбъркайте финално всичко и с ръце прехвърлете патладжаните в бурканчетата. Натиснете плътно, за да се хванат възможно повече. След това внимателно налейте слънчогледово олио, докато се покрият. Накрая затегнете бурканите много добре и ги съхранявайте в шкафа с консерви или килера. Не е нужно да се стерилизират. Готови са след 2-3 седмици.

Comments


bottom of page