top of page

ПЕТ ПОПУЛЯРНИ ИТАЛИАНСКИ ЯСТИЯ, КОИТО НЯМА ДА ВИ СЕРВИРАТ В ИТАЛИЯ


Италианците вярват, че тяхната кухня е най-добрата кухня на света. Въпреки че са лишени от високомерието на французите по този въпрос, те просто знаят, че се хранят най-добре от всички хора на земята. Затова личният ми съвет е да смените тутакси темата, ако се заформи спор на масата. Ако не можете, направо бягайте!


Заради тази убеденост има и известна чувствителност по въпроса кое точно е италианско. Въпреки че всеки италианец се изживява като експерт по въпроса, е трудно да се каже къде минава границата на автентичното. Има някои наистина забавни примери, подобни на онзи с руската салата, за която руснаците не са чували.

Наскоро прочетох дълъг списък ястия, които се предлагат по италианските ресторанти в чужбина, а никак не са италиански. Ето любимите ми пет, които за нищо на света не бива да се опитвате да поръчвате в Италия.

1. Спагети "Болонезе"

Сосът болонезе, по-точно "рагу болонезе", е типичен сос от Болоня. В тази зона, Емилия-Романя, спагетите не са характерни, а правенето на рагу е траещо дълги часове свещенодействие, за което всяка баба пази своя тайна от поне сто години. В този регион нямате никакъв шанс да ядете друга паста освен талятеле, папарделе, строцапрети и капелети, и изобщо никой не би ял рагу с друг тип паста, освен талятеле, папарделе, строцапрети или капелети!

📷

2. Фетучини "Алфредо"

Такова ястие в Италия не съществува, независимо че на английски можете да прочетете дори историята на Алфредо ди Лелио, римският ресторантьор, измислил един от най-популярните сосове за паста. В Италия обаче масло и пармиджано се добавят на паста, ако има участие на салвия, което предполага друг вид паста (тортелини например). В никакви други случаи, освен ако няма нищо друго в хладилника!

📷

3. Пица "Пеперони"

На италиански peperoni означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул "чушки" и в никакъв случай не би ви донесъл пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува. Спестете си рекламациите.

📷

4. Пица с ананас

Ананасът не е плод, разпространен в Италия, така че италианците определено не са авторите на тази странна пица, която е изцяло Made in USA.

📷

5. Чесново хлебче

Окей, да го кажем така. Няма италианец, който да нарече брускетата си "хлебче" и да я покрие с масло. Те почитат бог Зехтин, а една брускета няма нищо общо с чесново хлебче.

📷

Майонеза, кетчуп, чеснов сос... върху пица? Дори не опитвайте. Светотатство! Пицата се подправя със зехтин или пикантен зехтин. За всичко останало са "се погрижили” в пица "Хът".


Тази статия е публикувана първо в Момичетата от града.

Comentários


bottom of page