top of page

ПЕТТЕ СЕЛЦА МЕЖДУ МОРЕТО И НЕБЕТО ОТНОВО ЩЕ БЪДАТ СВЪРЗАНИ С ПЪТЕКАТА НА ЛЮБОВТА



Както пеят Supremes, любовта не може да бъде насилвана да бърза, така че ще трябва да изчакаме, ако искаме да се разходим по пътеката на любовта в Чинкуе Терре, Лигурия – едно от най-красивите места на земята.


До 2012 година Via dell’Amore беше един от най-популярните пешеходни маршрути, свързващи петте града на региона Чинкуе Тере, от където се открива божествена гледка към Лигурско море.

Пътеката, която е равна и лесна за преход, е дълга около 1 километър и свързва скалните градчета Риомаджора и Манарола, чрез легендарна 20-минутна крайбрежна пътечка. Тя е затворена от 2012 година, когато пострадаха четирима австралийски туристи.


В края на октомври от Националния парк Чинкуе Терре обявиха, че пътеката ще бъде ремонтирана и ще е проходима отново през 2023 година – повече от 10 години след затварянето й. Проектът ще отнеме толкова много време, заради опасните условия за работа и „обективни оперативни и логистични затруднения на строителните площадки и с материалите“.

Освен възстановяването на пешеходната пътека и съществуващия изкуствен тунел, се планира да се удължи той с още 80 метра, за да осигури най-несигурната част от трасето. Също така ще трябва да укрепват допълнително самите скали.

Проектът ще струва 12 милиона евро ще бъде частично финансиран от министерството на културата ( 7 милиона), а областта Лигурия и Министерството на околната среда предоставят останалите 5 милиона евро. До отварянето на Via dell’Amore през 2023 г. най-бързият начин да стигнете между Риомаджоре и Манарола е с влакче, което струва 4 евро и отнема 2 минути. По принцип между градчетата може да се мине и с кола, но има много големи ограничения за достъп на коли там, така че не се препоръчва.

Ако посещавате Cinque Terre преди 2023 г. и искате да се разходите по другите пътеки на района, можете да намерите информация за алтернативни походи на официалния уебсайт на националния парк.

Comentários


bottom of page