top of page

ПЛАЖ В ИТАЛИЯ ПОД СЛЪНЦЕТО НА COVID-19



Един от въпросите, които в момента вълнуват хората в Италия, е, как ще протече летният сезон. Изглежда, че да отидеш на плаж ще е по-скоро кошмарно събитие. От Federbalneari (организацията, която се занимава с тази тема) мислят какви ли не варианти за правила, така че и вълка да е сит, и агнето цяло.


Ние решихме, че ще прескочим плажуването още щом се появиха плановете за оградени със стени от плексиглас шезлонги и чадъри. Дали ще има такива не се знае (а и кой ще влезе доброволно в такава клетка, в която температурата сигурно ще достига 80 градуса...). Но какво се обсъжда за момента:


Всеки, който отива на плаж, ще си носи декларацията къде се е запътил. Тук свикнахме с бланките и това е най-малкия проблем.


Хората с деца ще трябва да ги контролират да имат „умерена активност“ и „игри с намалена интензивност“, които не предполагат влизането във връзка с други деца, в противен случай се предвиждат санкции.


На плажовете трябва да има по един човек на 8 квадратни метра. Ако сте били на италианско „bagno”, то знаете че това са си уредени места със заведения, душове, съблекални, места за игра за децата, люлки, катерушки, тенис маси, плажен волейбол и т.н. и т.н. Това няма да го има, вероятно ще работят само кафенетата сутрин/обед, на опашка ще се стои през два метра, а барът ще обслужва до 4 клиента. Представете си да чакаш за сладолед и вода на такава опашка.


Строг контрол на хигиената предвижда само един човек да може да наема един шезлонг за деня и, ако случайно напусне плажа преди 14 часа, няма да има право друг да се докосва до него, преди да е дезинфекциран на вечерта.


Това важи за уреденитите плажове, но в Италия има и безкраен брой свободни и диви плажове. И докато свободните са ясни къде са и може по някакъв начин да се регулира поне разстоянието между плажуващите, то за дивите изобщо не се знае как ще се осъществи контрол.


Правилата, установени от Federbalneari, са предложения за обсъждане, и трябва да бъдат приети от всички обекти от Романя до Сицилия.


И нещо любопитно – някои бани вече са наясно, че шезлонгите им ще отлежават в складовете и затова започнаха да ги дават под наем за "безметежна карантина" на балкона/двора и вероятно ще го правят и през целия сезон. Идеята се зароди в Римини от двама управители на плажове 66а и 67, които от средата на април доставят шезлонги по домовете.


Лято под слънцето на Covid-19 засега изглежда нещо абсрудно и все пак по италиански забавно.


Но все пак може би е по-добре да отидем на планина?

Comments


bottom of page