top of page

ПЧЕЛАТА, КОЯТО РАБОТИ НЕУМОРНО ОТ 1948 ГОДИНА



Когато отнеха Пчелата на нашия съсед, който тогава беше на почти сто години, след като не успя да направи завойчето на малкото кръгово пред къщи, всички бяхме много тъжни. С малкото си ремаркенце с три колела той беше знаменит – независим и пърпорещ смело из квартала. Свободен и в добра физическа форма, той от сутрин до вечер се намираше на работа и все нещо пренасяше, а триколката му беше дясната му ръка и двата му крака.

Пчелата (Ape), се ражда, когато Осата (Vespa) вече е на две години и е намерила място в сърцето на италианците, които се надигат на крака след трагедията на войната. Piaggio се обръщат към инженера Корадино Д'Асканио за още едно творческо усилие. Д'Асканио не разочарова. Използва Vespa като вдъхновение, за да измисли първия модел триколка с ремарке, което се използва до ден днешен по улиците на Италия. Името напомня на Vespa, но понеже това е работно превозно средство, то трудолюбивата пчела Аре застава точно на мястото си. През 1948 г. Аре не нищо повече от Vespa с ремаркенце.

Малка, симпатична и най-вече практична, пчеличката се различавала страшно много от тежките, бавни военни камиони и товарни превозни средства, които се срещат по пътищата на Италия. По това време Аре е описвана като последен писък на модата. Освен това е евтина, консумира малко и е достъпно дори за най-малките бизнеси. През 1948 започва едва от 98 кубика и става 125. Това е обемът на двигателя на самата Vespa. Но стратегията е ясна – след войната да се даде възможност всеки да има нещо, с което лесно да маневрира по малките градски улички и да пренася стоки. Следват няколко подобрения на Пчелата, например Ape Versione C, която има затворена кабина и врати и може да носи до 350 кг стоки и материали. Чудно ли е, че нещо толкова семпло и толкова гениално допринася съществено за икономическия бум на Италия в средата на 50-тте?

Един модел на Пчелата обаче, Ape Calesse, става супер известен, защото холивудските звезди, почиващи по плажовете на Италия, умират да се снимат с нея. Така образът на Калесе се слива с този на Портофино, Капри, Иския и се нарежда до синонимите на киното и бляскавия живот, и се превръща в поп икона!



Мотото на Piaggio за Ape e “Ape, превозното средство, което ви помага да печелите пари”. И точно това се случва – хиляди и хиляди малки фирми, търговци, занаятчии просперират успоредно с подобренията по Пчелата. През 1966 г. двигателят става по-голям (190 кубика) и е поставен отзад. През 1968 година предлагат волан, вместо първоначалното кормило на скутер. А после идва Apino – мъничка пчеличка с 50 кубика двигател, за която нямаш нужда от табелка с номер. Нови и нови подобрения и нови и нови модели следват в следващите 30 години. Джорджето Джуджаро изцяло префасонира автомобила с нова кабина, волан и табло, подобен на „нормалните коли“, прави малкото купе по-удобно. През 1984 година се появява и първия модел с дизелов двигател, а през 1990 модел на четири колела. През 1994 пък година излиза Ape Cross, модел който напомня Apino и е предназначен за тинейджъри, които искат алтернатива на скутери – вътре има дори стерео уредба. През 2007 г. митичният Ape Calesse се завърна отново в светлината на прожекторите като Ape Calessino, произведен в ограничен брой – 999 , а днес съществува и електрическа пчеличка с литиева батерия.

Славата на Аре се разпространява и в Индия (имат собствен завод там), из Европа, Америка и Африка. И това не е случайно – едва ли е създаден друг продукт в света, който да бъде толкова верен, способен и достъпен помощник на милиони малки предприемачи, за които остава безценен.

Commentaires


bottom of page