top of page

РИМ, КАНОВА И ВЕЧНАТА КРАСОТА В ПАЛАЦО БРАСКИ



В Рим се откри изложба, която задължително трябва да споменем тук. В Палацо Браски могат да се видят творби на гениалния скулптор Канова. Изложбата е посветена на неговата творческа връзка с Рим, който между XVIII и XIX век е огромен източник на вдъхновение за Канова.


Кметът Вирджиния Раджа не спестява възторг по време на пресконференцията си след откриването на изложбата на 9 октомври. Куратор на "Вечната красота" е Джузепе Паванело, мястото е палацо Браски до 15 март 2020 г.


Повече от 170 творби на Канова и някои съвременни скулптури и художници красят залите на двореца: не само статуи, но и рисунки, скици, макети и др. Изложбата е разделена на 13 части, всяка, илюстрираща развитието му като творец, след пристигането му в Рим през 1779 г.


Рим е бил за Канова "рог на изобилието", черпел е вдъхновение от съкровищата на ватиканските музеи, капитолийските музеи, колекциите на Фарнезе и Лудовоизи, а рисунките, скиците, моделите и отливките отлично илюстрират приноса на римската атмосфера в творчеството на Антонио Канова. Ето тук можете да си резервирате билет и посещение: Canova. Eterna bellezza.

Comments


bottom of page