top of page

РИМСКИЯТ РОЗАРИУМ ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ЕСЕННИЯ ЦЪФТЕЖ НА РОЗИТЕ



Около две седмици ще продължи есенният цъфтеж на розите в розариума в Рим, където се отглежда една от най-богатите колекции рози в света.

До 27 октомври безплатно в Roseto Comunale могат да се видят около 1100 вида рози. Колекцията съдържа древни и съвременни видове от всички краища на света – от далечия Изток до Южна Африка, Европа, Нова Зеландия, Америка.

Тук може да се види зелената роза Rosa Chinensis, Rosa Chinensis Mutabilis, която мени цветовете си с времето, както и може би единствената лошо миришеща роза Rosa Foetida. В центъра на розариума се намира колекция рози, печелили големите награди Premio Roma от 1933 г. насам. В Roseto растат малко познати видове, както и древни, датиращи от хиляди години – всички с изключителна оригиналност и красота.

Розовите градини са едни от най-романтичните в Рим и имат дълбоки корени в историята. През III в. пр.н.е това място вече се е използвало за отглеждане на цветя и растения. Градината се намира в подножието на хълма Авентин (най-южния от седемте хълма) между Циркус Максимус и друг великолепен римски парк – Савело или „Градината на портокалите“. Тацит го е споменал във връзка с богинята на честта Флора, чиито празници - „Флоралии“- са се провеждали през пролетта наблизо в Циркус Максимус.

Мястото, на което е градината в момента, е било земеделска земя до края на XVI век, когато го превръщат в „Ortaccio degli Ebrei“ т.е еврейско гробище, каквото е до 1934 г. Тогава гробището е преместено. Древна препратка към богинята Флора в дизайна на градината няма – пътеките, разделящи цветните лехи са оформени като менора, а на двата входа е поставена звезда с Мойсеевите закони. Дизайнът е на архитекта Анджело Ди Кастро.

Идеен вдъхновител на сегашната градината е графиня Мери Гейли Сени, която е започнала градината през 1931 година на съседен хълм с 300 вида, които са унищожени по време на войната, а после започва отначало на мястото, където е бил храма на Флора. Графинята е основател и на Наградата на Рим за нови видове рози,една от най-престижните в света, и е била куратор на изложенията и председател на журито до 1954 г.

Една разходка в градината би била много приятна, но наоколо има още неща за разглеждане. Споменах вече Градината на портокалите и Циркус Максимус, които са наблизо (5 минути), а напред е архитектурния комплекс на хълма Палатин. От Градината на портокалите се отива много лесно до пиаца Bocca della Verità, където се намира известният античен берелеф, който през средновековието са ползвали за детектор на лъжата, а в наши дни се е превърнал в културна икона, благодарение на филма „Римска ваканция“.


Comentarios


bottom of page