top of page

ТОСКАНА ПРЕЗ НОЕМВРИ – НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ДА ДОЙДЕТЕ ТОЧНО СЕГА

Updated: Oct 2, 2020

Ако обичате да си доставяте удоволствия, то помислете дали да не си подарите няколко дни в Тоскана точно сега, през ноември. Лудницата на лятото е отминала, а времето е меко. Природата е приказно красива. Гроздето е обрано и може да се опита първото младо вино. От маслините е изцедена и последната капка зехтин, също готов за дегустация, навред ухае на печени кестени и манатарки, а редица музеи и забележителности предлагат да ги разгледате напълно безплатно.


Ето всичко това малко по-конкретно:


Безплатни музеи

Първата неделя от месеца всички държавни музеи за безплатни, Плюс това от 5 до 10 ноември Галерия Академия във Флоренция, вторият по посещаемост музей в града, може да се посети също безплатно – Давид на Микеланджело и още много съкровища ви очакват там.




2-3, 30 ноември Арецо – най-големият пазар на антики

Fiera Antiquaria di Arezzo е един от най-старите панаири в Тоскана и най-големият панаир на антики в Италия. Основан е от Иван Бруски през 1968 година. Вдъхновен от прочутите пазари на Портобело в Лондон и пазара на бълхите в Париж, той е успял да съчетае любовта си към антиките и уникалните ценни предмети в събитие, което изпълва улиците на Арецо с очарованието и атмосферата на други времена.


9-10, 16-17, 23-24 ноември, Сан Миниато – фестивал на белия трюфел

Най-очакваният есенен фестивал в Тоскана е фестивалът на белия трюфел. С няколко издания през ноември, Сан Миниато ще ухае на най-ценната сред гъбите и ще могат да се опитат уникални местни вкусове. Пазарът в Сан Миниато е едно от най-важните събития на националната сцена за популяризирането на подземната гъба.



9-10, 16-17 ноември, Сан Джовани д'Асо – фестивал на белия трюфел

Фестивал на белия трюфел има и в Сан Джовани д'Асо в два уикенда, а програмата е много интересна. Ще могат да се опитат най-различни деликатеси не само на улицата, но и по врема на гала вечери и специални дегустации, демонстрации, коктейлно парти, wine testing, разходки за търсене на бял трюфел, изложби и др.


9-10 ноември, Монтериджиони по Виа Франчиджена⠀

Маратон по пътя на старите поклонници по Виа Франчиджена . Това е уникална възможност да се извърви същия път, като хората преди векове – старият римски път е сред решаващите комуникационни канали за реализирането на културното единство, характеризиращо Европа през Средновековието. Дължината на трасето на маратона днес е почти 15 километра, разбира се може и да се извърви.

Виа Франчиджена е един от великите пътища на вярата, водещи към Йерусалим и Сантяго ди Компостела – поклоннитите от север са минавали по този път, после са следвали Виа Алпия към пристанищата на Пулия,откъдето са се отправяли към Йерусалим. От друга страна, поклонниците от юг, отиващи в Сантяго, са пътували на север към Луни, откъдето продължавали по Виа Толосана, която ги водела към Испания.


8-10, 14-17, 23-24 ноември, Монтемурло – фестивал на новия зехтин

Тази година е 25-та поредна за фестивала на зехтина, пикът му е празникът на 17-ти. ⠀ Този фестивал си заслужава пътуване, за да се запознаете освен с това какво е зехтин от стратосферно качество и, за да видите замъка Монтемурло, разположен между Флоренция и Прато.


Всяка неделя през ноември, Сан Джиминиано

И ако всичко по-горе не ви е привлякло все още към Тоскана през ноември, помислете за това: в Сан Джиминиано, всяка неделя от месеца, има фестивал на кестените и младото вино!



Фестивали на кестените има почти навсякъде из Тоскана, но този в Сан Джиминиано е най-известният, който е посветен и на младото вино. Посетителите ще могат не само да видят напълно запазения средновековен град със своите кули и шпили, но и да опитат първото вино от бъчвите с характерния му вкус и аромат. Много хранителни „банкарелле“, предлагащи великолепни кестени, печени на жар и сервирани в хартиени пликчета, младо вино, греяно вино както и други щандове, богати на сувенири и продукти на местните занаяти, гарантирано ще ви потопят в абсолютно уникалната средновековна атмосфера на Сан Джиминиано.

Comments


bottom of page