top of page

ХАЙДЕ ПАК ОТКРИХА КАРТИНА НА ЛЕОНАРДО

Наистина не минава година без да се открие „нов Леонардо“. Тази година Франция се отчита с платно, което се намира в колекцията на замъка Валенси в долината на Лоара. Става дума за портрет на Николо Макиавели, който тепърва ще бъде проучван, за да се потвърди или отрече авторството на Леонардо да Винчи.



Слухът обаче не пречи да се пусне точно сега, когато блокбастър изложбата Леонардо 500 тече с пълна пара в Лувъра.

И отново картината е „стояла забравена от векове“ и отново „може да принадлежи на четката на тосканеца.“

Находката има няколко основания. На портрета е изобразен по всяка вероятност Николо Макиавели, известният флорентински философ. А надеждите, че това е творба на Леонардо, идват от писмо от 1874 година, писано от собственика на замъка, голям познавач и любител на изкуството, който споменава портрет на Макиавели от Леонардо да Винчи в същия размер като намерената картина. Ако това се окаже вярно, ще бъде доказано, че Леонардо се е срещал с Макиавели.

Но според Ан Жералдо, директор на архивите на Индре (градчето, където се намира замъка Валенси), има съмнения относно авторството на Леонардо, както и дали изобщо това е портрет на Макиавели. Тя обяснява, че човекът прилича повече на Мишел де Монтен, отколкото на Макиавели. Другата сянка на съмнение се отнася до това, че творбата е твърде добре запазена, за е от времената на Ренесанса.


Тоест, знае се, че нищо не се знае, освен, че ентуазиазма към изложбата в Лувъра сигурно е една идея по-голям и, че може би си заслужава да хвърлите едно око на тавана – не се знае, може там да се крие следващия "нов Леонардо".

Comments


bottom of page