top of page

ХЕРКУЛАН ЗА БЕЗ ПАРИ



Съвсем накратко: археологическият комплекс Херкулан може да се види безплатно на 13, 20 и 27 ноември от 13:00 ч. нататък. Инициативата е всяка сряда през ноември, а причината за този държавен жест е, че става все по-трудно за хора с деца например, да плащат билети за подобни места. Цените тук са от 16,50 евро.


Херкуланеум е бил древен град в Неаполския залив, който е унищожен при изригването на Везувий на 24 август 79 година. Херкулан е основан от Херкулес на мястото, където е убил Кактус.


През 307 година пр.н.е. е римски муниципиум, а когато вулканът избухва, е бил малък пристанищен град с 4000 жители. Богатите римляни обаче са имали тук големи вили, където са живеели с робите си, а най-известната е вилата на Папирусите, която е с площ около 3000 кв.м.


Херкуланум е запазен както никой друг обект в света, дори Помпей. Градът е погребан под 16 метра пепел и кал. Този слой детрит е съхранил двуетажни къщи с вътрешна архитектура и декор непокътнати, включително дърво и мрамор, декорации, бижута и дори храна, което дава единствен поглед върху ежедневието на древното население на Херкуланум.

Комплексът, за разлика от Помпей, се отваря само за няколко часа дневно. Посетителите следват маршрут, по който посещават най-важните сгради след 13 и 14 ч.


Ако сте наблизо, не пропускайте възможността да се поразходите по стъпките на античните римляни и да видите "другия Помпей" гратис.


Commentaires


bottom of page